Реклама / Ads
2| 5162 |02.10.2007 НОВИНИ

Жребий „раздаде” номерата на партиите за кметския вот в столицата

.
Общинската избирателна комисия в София днес чрез жребий определи номерата, с които политическите партии и техните кандидати за кметове и общински съветници ще бъдат записани в интегралната бюлетина.
 

Общо 50 са регистрираните за участие в местните избори в столицата  партии и коалиции.  Софиянци ще гласуват с три бюлетини - за кмет на града, за районни кметове и за общински съветници. Издигнатите кандидати от общо 50 партии ще бъдат записани под един и същи номер и в трите бюлетини. Ако те не са излъчили кмет на район или кмет на града, в бюлетината срещу тяхното число ще има празно място. Според решението на ЦИКМИ независимите кандидати се вписват в бюлетината след политическите партии според поредността им на регистрация в ОИК и те не участват в тегленето на жребия.

Под номер 1 ще се яви партия „Зелена България", последна в списъка ще е политическа партия „Солидарност". Фаталният номер 13 се падна на „Български национален съюз - Нова демокрация".

Формацията на Волен Сидеров „Атака" получи номер 5, а Коалиция „Алианс за София" на СДС и ДСБ - номер 8. НДСВ ще се състезава с номер 14, БСП - с 23, ГЕРБ - с 32, а Коалиция „Съюз БГ", която включва „Новото време", „Гергьовден" и ЗНС, ще е с номер 41.

ДПС ще бъде записано под номер 36, а Национално движение за права и свободи (НДПС) на Гюнер Тахир е с номер 35. ССД ще бъде под номер 10 в бюлетината, Демократическата партия - 29, ВМРО - 26, БЗНС - 12, ОБТ - 17. „Евророма" на Цветелин Кънчев ще е 33-та, партията на Христо Ковачки „ЛИДЕР" - 34-та, а „Ред, законност и справедливост" на Яне Янев „спечели" кръгло число - 20.

С така изтеглените номера някои партии и  кандидати за кметове и съветници могат да извадят късмет, а за други тези цифри да са малшанс, защото съдбата е заложила непредвидими капани. Така например огледалните номера 23 и 32 на БСП и ГЕРБ може да им изиграят лоша шега при по-разсеяните или не толкова паметливи избиратели, особено при листите за общински съветници. Същото се получава и при номерата на НДСВ и Съюз БГ, в който влиза „Новото време", отделило се именно от жълтата партия - съответно 14 и 41. Сигурно ще има гласоподаватели, които ще се питат коя беше кандидат-кметицата на царя - Антония Първанова или Юлияна Дончева? Неприятна е ситуацията и за Движението на Доган с номер 36, тъй като отцепникът Гюнер Тахир има номер 35 и е много лесно да се допусне техническа грешка.

Освен това в дългата бюлетина фигурират четири комунистически партии под номера 18, 25, 44 и 46. Две са зелените партии - 1 и 49. Има и две формации на експертите - 43 и 45.

На тегленето на жребия присъстваха някои от кандидатите за столичен градоначалник - Мартин Заимов, Слави Бинев, Тити Папазов.  

"8 е печелившо число", заяви кандидатът на СДС и ДСБ Мартин Заимов. Той обаче не скри отегчението си от тромавата и дълга процедура при тегленето на жребия и я сравни с „Криворазбраната цивилизация".

"Пет е силен за мен номер", обяви и човекът на „Атака" Слави Бинев. Той допълни, че всеки номер, който сложи точка на номерата на сегашното управление, би бил добър. „Този номер е свиден за мен, защото имам 5 деца и е напълно нормално да се радвам", добави Бинев и обясни, че „с тези пет пръста трябва да ударим плесница на сегашното управление, корупцията, надменността и високомерието". Програмата минимум на "Атака" била да вкара 15-18 съветници в СОС.

„23 е числото, с което играе американският баскетболист Майкъл Джордън", казаха  пък от червения щаб и уточниха, че техният кандидат за кмет Бриго Аспарухов като млад също е бил баскетболист.
"Числото 32 показва нашата амбиция да имаме мнозинство в СОС - например с 32-ма общински съветници", заяви независимият депутат и член на ГЕРБ Лъчезар Иванов. „Това ни предизвиква да работим още по-усилено за идеите, които ще защитим", добави той след като информира по телефона Бойко Борисов за изтегления номер.

 

 Ето пълният списък на регистрираните за участие в местния вот в София партии и коалиции и номерата, с които те ще бъдат записани в интегралната бюлетина:

1.   Партия "Зелена България"

2.   "Целокупна България - Съюз Радикали"

3.   Българската национално-радикална партия

4.   Българската работническа-социалистическа партия

5.   Партия "Атака"

6.   Демократична гражданска инициатива

7.   Партия "Българска социалдемокрация".

8.   Коалицията "Алианс за София" на ДСБ и СДС

9.   "Българско Движение Национален Идеал за Единство"

10.  Съюза на свободните демократи

11.  Българска национално-радикална партия

12.  БЗНС

13.  "Български Национален Съюз Нова Демокрация"

14.  НДСВ

15.  Българска социалдемократическа партия

16.  Движение "Народен юмрук"

17.  Обединен блок на труда

18.  Комунистическа партия на България

19.  Политически клуб "Екогласност"

20.  Ред, законност и справедливост

21.  Граждански съюз за Нова България

22.  Коалиция "Единен национален фронт"

23.  БСП

24.  Политическо движение "Социалдемократи"

25.  БКП

26.  ВМРО - БНД

27.  Християн-социален съюз

28.  Партия "Средна европейска класа"

29.  Демократическа партия

30.  "Общество за Нова България"

31.  Народняшка земеделска партия "Никола Петков"

32.  Партия ГЕРБ

33.  "Евророма"

34.  Партия ЛИДЕР

35.  Национално движение за права и свободи

36.  Движение за права и свободи

37.  Коалиция "Социален протест"

38.  Коалиция "РАИ - районен алианс за Илинден - Атака, ССД"

39.  Земеделски съюз "Александър Стамболийски"

40.  Обединената партия на пенсионерите в България

41.  Коалиция "Съюз БГ"

42.  Партия "Християн Демократичен Форум"

43.  Партия "Движение експерти за региона"

44.  Партия "Съюз на комунистите в България"

45.  Партия "Камара на експертите"

46.  Партията на българските комунисти

47.  Партия на българските жени

48.  Партия "Български социалдемократи"

49.  Зелена партия

50.  Политическа партия "Солидарност"

Frognews.bg

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5019 |02.10.2007 400 млн. евро привличат фирми в конкурс за нови паспорти . 1| 5270 |02.10.2007 Стотици столичани ще сменят топломерите си заради нередовна фирма . 4| 5734 |02.10.2007 В Созопол искат втори мандат за „желязната лейди" Веска Караманова . 0| 5163 |02.10.2007 Двойни пари искат министерства и ведомства за догодина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads