Реклама / Ads
0| 26144 |28.02.2024 НОВИНИ

Нови правила за шофьорските книжки

.
Шофьорска книжка
Евродепутатите настояват водачите да бъдат по-добре подготвени за реални ситуации и да са наясно с рисковете, по-специално за уязвимите участници в пътното движение, като пешеходци, деца, велосипедистии др.. Ето защо шофирането в сняг и хлъзгави условия, използване на телефона по време на шофиране, слепите зони, системите за подпомагане на водача и гарантирането на безопасно отваряне на вратите на превозното средство също трябва да бъдат част от тестовете на водача, за да се получи шофьорска книжка.
 

Евродепутатите също така приеха, че шофьорските книжки трябва да са валидни най-малко 15 години за мотоциклети и автомобили, и пет години за камиони и автобуси. Те не подкрепят намаляването на валидността на свидетелствата за управление на превозни средства за възрастни хора, както предлага Европейската комисия, за да се избегне дискриминация и да се гарантира правото им на свободно движение и участие в икономическия и социалния живот.


Неопитните шофьори ще трябва да преминат изпитателен период за шофиране от най-малко две години, през който ще бъдат подложени на определени ограничения, като например по-строги ограничения за алкохол по време на шофиране и по-строги санкции за опасно шофиране.

 

За да се смекчи недостигът на професионални шофьори, евродепутатите се съгласиха да позволят на 18-годишните да могат да получат книжка за шофиране на камион или автобус с до 16 пътници, при условие че притежават удостоверение за професионална компетентност. Освен това 17-годишните трябва също така да имат право на шофьорска книжка за автомобили или камиони, ако са придружени от опитен водач, пише в проектозакона.

 

Мобилните шофьорски книжки, самооценката на годността за шофиране и по-добрата осведоменост за пешеходците са някои от промените в правилата на ЕС за шофьорските книжки приети от Европейския парламент в сряда.


Всяка година в Европейския съюз има над 20000 смъртни случая по пътищата. В този контекст, европарламентът подкрепя реформирането на правилата на ЕС за свидетелствата за управление на моторно превозно средство, за да се гарантира, че те допринасят за пътната безопасност и за екологичния и цифровия преход на ЕС.

 

Евродепутатите се съгласиха водачите да оценяват собствената си годност за шофиране, когато се издава и подновява шофьорската книжка, като остават на държавите от ЕС да решат дали самооценката трябва да бъде заменена с медицински преглед с минимален набор от проверки на зрението и сърдечно-съдовите заболявания на водачите, и др. Евродепутатите обаче искат правителствата на ЕС да положат повече усилия за повишаване на обществената осведоменост за психическите и физическите сигнали, които могат да изложат човек на риск при шофиране.


В подкрепа на единния пазар на ЕС членовете на ЕП подкрепят въвеждането на цифрова шофьорска книжка, достъпна на мобилен телефон и напълно еквивалентна на физическата шофьорска книжка.

 

Проектът за правила относно свидетелствата за управление на МПС в ЕС беше приет с 339 гласа „за“, 240 „против“ и 37 „въздържал се“, което представлява позицията на европарламента на първо четене. Второто гласуване ще бъде след европейските избори на 6-9 юни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2625 |28.02.2024 Смъртни заплахи по електронната поща за кметовете на Сливен и Котел. Пак ли е психар? . 4| 2894 |28.02.2024 Бойко Станкушев, АКФ: Гешев и Сарафов опитват да се дискредитират един друг, тази война е на живот и смърт . 11| 4941 |28.02.2024 Генерал Уесли Кларк предупреди за Путин: Следват Молдова, балтийските страни или Грузия . 3| 2648 |28.02.2024 Министър Славов: Не съм от най-пътуващите министри, няма съгласие за коалиционно споразумение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads