Реклама / Ads
19| 6153 |23.01.2014 НОВИНИ

Ново 20: Депутати от всички партии на частна разходка в Тайван

.
Освен Страхил Ангелов от „Коалиция за България”, и други представители на българския парламент са предприели частна визита в чужбина тези дни. Целта на пътуването в Тайван с участието на Румен Йончев (КБ), Венцислав Лаков ("Атака"), Петя Раева (ДПС) и Владимир Тошев (ГЕРБ) била развитие на бизнес отношенията между двете държави. България обаче разглежда Тайван като част от Китай и не поддържа дипломатически отношения.
 

Народните представители отишли в качеството си на частни лица, а визитата им е била платена от страната домакин. „При посещението в Тайван по никакъв начин не сме изразили позиция на българската държава”, заяви пред журналисти в парламента депутатът от „Атака” Венцислав Лаков. „Целта на посещението беше запознаване със страната. Посетихме високотехнологичен парк, културни забележителности, историческия музей. Идеята е, че като държава с много голям икономически растеж би могло да инвестират в българско предприятие.

 

По никакъв начин не сме изявили позиция на българската държава. ЕС има споразумение с Тайван за безвизов режим и по силата на това споразумение пътувахме без визи. Личният ми телефон е тайвански, компютърът ми е тайвански, таблетът ми също е тайвански. Тайван присъства в България като производител”, коментира Лаков.

 

В коментар на това, че председателят на парламента Михаил Миков не е разрешил това пътуване, Лаков заяви: „Няма защо да ни спира председателят на парламента, това не е командировка. Това стана във ваканцията, не струва нито стотинка на парламента, нито стотинка на българския данъкоплатец”.

„Посещението на групата български депутати в Тайван бе в рамките на нормалните международни връзки, с търговско-икономически интерес за страната ни, независимо, че държавата ни не поддържа дипломатически отношения с домакините ни”. Това заяви в парламента днес депутатът от Коалиция за България Румен Йончев.

 

„Интересът на тайванците е преди всичко в сферата на хранителната промишленост, на вината, както и възможност Тайван да се превърне за нас в мост към китайския пазар”, обобщи депутатът.
 

По-рано по БТВ евродепутатът Илияна Йотова коментира, че подобни визити крият риск от дипломатически скандал при разминаване с официалната позиция на страната и гостуващите депутати. Също така те могат да се използват с пропагандна цел от канещата държава. По същото време, когато депутатите са били в Тайван, президентът Росен Плевнелиев беше на държавно посещение в Китай.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 4894 |22.01.2014 Лютви Местан: Отговорни сме за всички оценки в доклада на ЕК . 45| 8069 |19.01.2014 Йовчев към Борисов: Ако си скочил в блатото, недей да мажеш всички с кал . 12| 4923 |16.01.2014 Вежди Рашидов: Депутатите трябва да се срещат дори повече . 2| 4980 |15.01.2014 Мегасюрприз: Всички от "Атака" сдават имунитет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads