Реклама / Ads
0| 12343 |17.02.2010 НОВИНИ

НПО: Дайте шанс на болните от анорексия и болимия

.
Неправителствени организации обвиниха в сряда държавата, че е абдикирала от ангажиментите си към хората с анорексия и булимия и настояха за осигуряването на адекватно лечение на тези болести.
 

Д-р Надежда Стоева, началник на диагностично-консултативен блок в Пета МБАЛ в София, обясни, че двете заболявания засягат предимно жени между 14 и 36-годишна възраст. Пет на сто от мъжете у нас страдат от анорексия.

По оценка на специалисти между 150 000 - 200 000 млади хора у нас страдат от анорексия и булимия. Но особено обезпокоителен е фактът, че заболеваемостта през последните години е нараснала шест пъти у нас.

Според експертите основният проблем в България е липсата на специализирано лечение на анорексия и булимия. След изписването си от болница, болните най-често се насочват към психиатричните отделения. Според Стоева обаче мястото им не е там.

От неправителствения сектор настояват за създаването на национална програма за борба с тези заболявания, за разкриване на специализирана болница за лечение на хранителни разстройства, създаване на дневен център за долекуване и запознаване на обществеността със симптомите, рисковете от забавяне на лечението и важността от навременно лечение.

Стоева посочи, че лечението у нас продължава около 15 дни, а за пълното оздравяване са необходими месеци специализирана медицинска помощ. Повечето болни постъпват в болница в крайните фази на заболяването, когато животът им е застрашен.

Повече от 13 момичета са излекувани от екипа на фондация "Природа и здраве за България", който работи в Пета МБАЛ в София. Сред излекуваните от анорексия е Ангелина Такева, която постъпвайки на лечение в болницата през 2006 г., е тежала едва 23 килограма.

Фондацията и Конфедерация "Защита на здравето" започват национална кампания за повишаване на информираността за значимостта на проблемите, свързани с анорексията и булимията.

Разкрит е безплатен телефон за цялата страна - 0700 112 08, на който в работно време медицински специалисти ще се дават консултации.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 5369 |30.11.2009 Първанов пак събира пари за болните преди Коледа . 2| 4937 |04.11.2009 Яне Янев с 15 въпроса към футболните шефове . 4| 4765 |02.10.2009 Яне Янев даде седмица на футболните босове . 4| 5431 |23.09.2009 Яне Янев: Проверете футболните клубове за предишен период

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads