Реклама / Ads
12| 5582 |20.08.2023 НОВИНИ

Нургюл Салимова продължава щурма за световната купа по шах /обновява се/

.
Източник: Twitter, FIDE
След вчерашното равенство срещу рускинята Александра Горячкина, българската надежда Нургюл Салимова и гросмайсторката на Москва играят втора партия на финала на Световната купа в Баку. Двубоят започна точно в 14 ч. българско време.
 

Вчера Салимова направи впечатляваща игра като на деветия ход Салимова изненада съперничката си като пожертва пешка. Само три хода по-късно българката предложи нова жертва, но осъзналата сериозността на положението рускиня благоразумно я отклони, след което с поредица от размени на фигури добута до равен.

 

Нургюл започна дефанзивно с белите фигури. Българката реши да защити дамата си, изкарвайки кон, офицер и две пешки пред нея. Двете шахматистки се разделиха с по 1 пешка, а след това страхотна рокада от нашето момиче подсигури и нейния цар.

 

Офанзивата на Горячкина продължи като часовникът на руската гросмайсторка се двии добре. Царицата на Салимова бе първата, която помръдна. Българката я премести от D1 на C1, пишат от SportLive. 

 

Горячкина също изкара своята царица на дъската и заплаши дефанзивната формация на Нургюл. На българката и отнемаше значително повече време в премислянето на ходовете си.

 

Стигна се и до първата по-сериозна размяна на фигури. Нургюл пожертва своя офицер за противниковия такъв, а веднага след това дамата на рускинята елиминира фигурата на родната шахматистка. 


Нургюл направи много интересен ход, пращайки своята дама напред, с която пряко заплаши коня на своята противника по диагонала. Българката най-накрая прояви нужната агресия и накара гросмайсторката да се замисли.


Последва затишие след размяната на ключовите фигури. Двете шахматистки не искаха да поемат рискове и се стигна до няколко движения на пешки, които не промениха много-много ситуацията на дъската.

 

Подобно на първата партия, Нургюл взе решението да елимира дамата на своята опонентка - отговорът бе мигновен и рускинята направи същото с защитаващия я топ и остави нашата състезателка без най-силната и фигура.

 

Горячкина продължи да не предприема излишни рискове. Ситуацията на дъската не се промени и двубоят стана много оспорван, като изявен фаворит след 2 часа и половина продължаваше да няма.

 

Родната състезателка успя да се добере до обрат във времето. През по-голямата част българката изоставаше в него, но нещата се обърнаха и вече разликата между времената стигна до 5 минути в полза на Нургюл.

 
При оставащи точно 18 минути за българката - тя успя да се добере до царя на своята опонентка и да я прати в шах. Към момента липсват по една дама и един офицер за двете състезателки. Нургюл пък има с 1 пешка повече на дъската.

 

Българката съумя да окупира зоните около царя на своята противничка. Нургюл има преднината към момента и с 2 минути повече пред рускинята.

 

Последваха няколко хода на отчаяние на рускинята, която реши да рискува и атакува директно нашата представителка. Нургюл загуби пешка, но защитата около царя и бе добра и трудно пробиваема.

 

Суперкомпютърът на "chess.com" изчислява, че Нургюл е взела правилните ходове в 95.7% от случаите. В същото време рускинята е с 91.7. След 40. ход и двете състезателки получават по 30 минути, а след всеки следващ с по още 30 секунди.

 

Стигна се до експресна размяна на ключови фигури. Първо, Нургюл елиминира офицера в своята половина с кон, а веднага след това рускинята си го върна, елиминирайки го с пешка, за да изравни размяната.

 

За съжаление, времето на Салимова намаляваше с всеки изминал ход. Българката се нуждаеше от повече време, за да обмисли своите ходове, докато рускинята бе по-бърза във вземането на решения. 

 

Напрегната стана ситуацията за Нургюл към края на мача. Българката е на ръба на времето си, а по всичко личи, че съперничката й има за пръв път шанс да победи.

 

Салимова се измъкна трудно от ситуацията. В крайна сметка отстрани последната пешка на съперничката си. Руската гросмайсторка е с една фигура зад българската състезателка. След размяна на фигури в момента дъската се доминира от черните фигури.

 

Никак не е малък потенциалът от второ реми. Трудно обаче ще се стигне до там, тъй като едва ли Горячкина би изоставила преднината, която получи. В момента на дъската белият топ на Салимова пречи на коня на рускинята да помръдне.

 

Тук може да следите развоя на играта на живо.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3158 |19.08.2023 Гордост за България! Нургюл Салимова завърши равен в първата партия от финала на Световната купа . 17| 2729 |19.08.2023 Надежда Нейнски: Русия продължава да влияе на политическата и икономическата ситуация в България . 1| 2955 |18.08.2023 Нургюл Салимова след класирането си за финала на Световната купа по шахмат: Не мога да повярвам какво направих . 1| 2841 |18.08.2023 Христо Панчугов: Убийството на Ал. Петров показва, че миналото продължава да влияе върху българската политика

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads