Реклама / Ads
0| 3440 |25.05.2022 НОВИНИ

NYT: Битката за Донбас вероятно е последната голяма офанзива на Русия в Украйна

.
Източник: Фейсбук
Ако руската армия не постигне значителни успехи на бойното поле в Украйна скоро, войната може да завърши в безизходица, като битката за Донбас се превърне в последната им голяма офанзива.
 

Това съобщава The New York Times, публикувайки интерактивен материал с позициите и постиженията на украинските и руските войски на фронтовата линия, предава УНИАН.

 

В статията се казва, че дори след неуспешния опит за превземане на Киев, руското военно командване попада в стария капан, разпръсквайки силите си на твърде много места едновременно. След месец на активна офанзива в Донбас, Руската федерация може да се „похвали“ само с превземането на Попасна и Мариупол. И в двата случая обаче въоръжените сили на Украйна им позволиха да направят това.

 

Сега руските войски се придвижват на север от Попасна с надеждата да обкръжат украинските сили в Северодонецк, създавайки там „втори Мариупол“. Най-вероятно украинските военни ще задържат града възможно най-дълго, като същевременно се опитват да нанесат възможно най-много щети на окупаторите.

 

Изданието пише още, че тези победи не са достатъчни за Русия, за да получи контрол над Донбас. Освен това руските войски, за разлика от Украйна, нямат надеждни доставки на военни и оборудване. Колкото повече руснаците напредват, толкова по-дълги стават техните линии за снабдяване и толкова по-уязвими са те от украинските контраатаки. Поради тази причина Русия трябва да преразположи войските си, за да защити вече завладяната територия.

 

Руснаците имат ограничено време, за да дадат нов тласък на офанзивата и да постигнат осезаем напредък. След това те ще бъдат принудени да заемат отбранителни позиции и ходът на войната ще се забави. Ето защо експертите са сигурни, че битката за Донбас ще бъде последната голяма офанзива на Руската федерация в Украйна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3263 |23.05.2022 Вирусолог: Вероятно е маймунската шарка да стигне до България, но няма да се превърне в пандемия . 0| 3597 |23.05.2022 Донбас и Николаев са под обстрел. Зеленски се готви за максимална дипломатическа активност тази седмица . 0| 3632 |20.05.2022 Ден 86 от войната: Зеленски твърди, че Донбас е напълно разрушен. САЩ с нова пратка за Украйна за 100 млн. долара . 0| 3757 |16.05.2022 САЩ: Украйна ще може да си върне Крим и Донбас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads