Реклама / Ads
79| 6070 |15.02.2012 НОВИНИ

НЗОК: Д-р Нели Нешева не е получила 30 000 лв. бонус

.
Нели Нешева
Още с постъпването си в НЗОК през 2010 г. д-р Нешева неведнъж изказвала мнение, че тези допълнителни възнаграждения трябва да бъдат премахнати, за което получавала сериозни критики от синдикалните организации, обясняват от касата.
 

Националната здравноосигурителна каса излезе със становище във връзка с изнесените днес информации за парични бонуси през 2011 г. в здравното ведомство:

Не отговаря на истината твърдението, че управителят на НЗОК, д-р Нели Нешева, е получила 30 000 лв. като допълнително възнаграждение през 2011 г. Още с постъпването си в НЗОК през 2010 г. д-р Нешева неведнъж е изказвала мнение, че тези допълнителни възнаграждения трябва да бъдат премахнати, за което е получавала сериозни критики от синдикалните организации. Нещо повече - лично депутати от СДС са отправяли питания към НЗОК защо не разпределя на служителите допълнителни материални стимули за цялата 2010 г., след като това е регламентирано в Закона за здравното осигуряване. Подготвяха се синдикални действия и протести. След натиска, през 2011 г. на всички 2700 служители в системата на НЗОК и 28-те районни здравноосигурителни каси са изплатени допълнителни средства.

Независимо от горе цитираните факти, през 2010 г., по предложение на ръководството на НЗОК и лично на д-р Нели Нешева, Надзорният съвет взе решение икономиите от административни разходи, в това число и икономии от други възнаграждения и плащания с общ размер 8 880 хил. лв., да бъдат прехвърлени за здравноосигурителни плащания. Това е прецедент, откакто съществува НЗОК, в полза на здравноосигурителните плащания. Основанията, по които НЗОК е изплатила възнаграждения на своите 2 700 служители, извън основните трудови през 2011 г. са следните:

 

1. Чл.108, ал.3 от Закона за здравното осигуряване - до 25 на сто от събраните суми от глоби, санкции, възстановените средства от изпълнители на медицинска помощ по чл.45 и дължимите към тях лихви. Средствата се разпределят по приета методика която е изработена и одобрена с участието на представители на синдикалните организации в НЗОК.

2. §66, ал.4 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2011г. - икономията на разходите за заплати може да се използва текущо или с натрупване само за изплащане на парични и/или предметни награди и допълнителни възнаграждения за постигнати резултати в съответствие с действащата нормативна уредба.

 

3. В съответствие с Кодекса на труда, Наредбата за структурата и организацията на работната заплата и Колективния трудов договор на НЗОК са приети Вътрешни правила за организация на работната заплата в системата на НЗОК, които също са съгласувани със синдикалните организации. С тези Правила се регламентират: начинът на формиране на средствата за работната заплата и тяхното разпределение в ЦУ на НЗОК и в 28-те РЗОК, редът и начинът за договаряне и изменение на основното трудово възнаграждение, както и допълнителните трудови възнаграждения. В началото на 2011 г., отчитайки работата на ръководството и експертите в НЗОК, Надзорният съвет два пъти излезе с предложение средствата по чл. 108, ал. 3 от ЗЗО, формирани през четвъртото тримесечие на 2010 г., да се използват за изплащане на материално стимулиране.

 

Районните здравноосигурителни каси, като второстепенни разпоредители с бюджетни средства, вземат самостоятелни решения във връзка с разпределението и изплащане на икономията от средства за работна заплата. Като се има предвид фактът, че от 4 години няма промяна в средствата за работна заплата, заложени в Закона за бюджета на НЗОК, и няма промяна в процента на прослужено време, договорен със синдикалните организации в Колективния трудов договор, това създаде предпоставки за настойчиви искания и заплахи от страна на синдикалните организации за изплащане на икономиите от средства за работна заплата и средствата по чл. 108, ал.3 от ЗЗО.

 

Въпреки настояването на синдикатите лично д-р Нешева е направила предложение с писмо до министъра на здравеопазването и до д-р Ваньо Шарков да бъде внесено изменение в Закона за здравното осигуряване, с което да отпадне ал.3 от чл. 108 на ЗЗО, с който се регламентира възможността за раздаване на допълнителни средства. На интернет страницата на НЗОК ще бъдат качени Методиката за разпределение на средствата и справка по нея.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 5667 |14.02.2012 Плевнелиев: Виното е нашият посланик по света . 43| 5373 |13.02.2012 Плевнелиев стяга “екшън план” срещу мониторинга на ЕК . 61| 6027 |30.01.2012 Плевнелиев помилва Марин . 29| 5837 |30.01.2012 Плевнелиев: Германия ще ни отведе в една по-силна Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads