Реклама / Ads
0| 3714 |28.02.2017 НОВИНИ

НЗОК да е независима, искат от лекарския съюз

.
Една от важните стъпки, които трябва да се предприемат, е да се осигури самостоятелност и независимост на НЗОК, каза д-р Галинка Павлова, заместник-председател на Българския лекарски съюз по време на кръгла маса, посветена на проблемите в здравеопазването.
 

По думите й, въпреки редица промени, обществото си задава въпроси, чиито отговори пораждат недоволство и напрежение. Все по-ясно става, че се налагат спешни мерки за оптимизиране на здравно-осигурителния модел, допълни тя.

 

БЛС очаква промени в няколко закона, каза още Павлова и посочи законите за здравното осигуряване, за лечебните заведения, за съсловните организации, както и в наредби на МЗ.

 

По думите на Павлова е крайно време държавата да не мисли за здравеопазването само като разходи, а да гледа на тях като инвестиции. Днес предстои подписването на Националния рамков договор за 2017 г, който ще влезе в сила от 1 април, но за пореден път лекарите ще работят в условията на заложен финансов дефицит, посочи тя. Липсва доверието на обществото в неефективния осигурителен модел, каза още Павлова и добави, че прилагането само на пазарни принципи пораждат изкривяване в системата.

 

Трябва да има ясни секторни политики с ясни хоризонти, каза председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Борислав Миланов. Когато отмине предизборната кампания, темата за денталното здраве на децата и най-възрастните хора, се забравя, допълни той.

 

Няма как лекари и сестри да са мотивирани да работят, когато всеки ден има нови правила на работа, а освен това липсва достойно заплащане на медицинския труд, каза д-р Асен Гудев, председател на Сдружението на медицинските специалисти. В България липсват регистри, няма епидемиология, а се правят прогнози и се взимат отговорни решения, каза още той. В дискусията участват представители и на фармацевтичната индустрия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6507 |28.02.2017 Социолог: Гражданите не вярват и не искат да чуят политиците . 3| 3877 |27.02.2017 Екатерина Захариева: В Пазарджик искат работни места . 0| 3654 |23.02.2017 АПИ си искат обратно 2.4 млн лв. за ремонта на „Ечемишка” . 4| 4387 |21.02.2017 Обвиненият Москов се оправдава и хапе за НЗОК, ваксините и уволненията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads