Реклама / Ads
3| 4488 |02.02.2015 НОВИНИ

НЗОК ще плаща на лекари и болници без задължения към държавата

.
Здравната каса ще плаща на лекари, зъболекари, ДКЦ-та и болници само ако те нямат никакви задължения към държавата. Такова решение е взето от Министерския съвет, информираха от Лекарския съюз и от Зъболекарския съюз.
 

От съсловните организации уточниха, че ще настояват въпросното решение да бъде преразгледано възможно най-бързо.

 

За да бъде извършено разплащане на ДКЦ-та, лекари, зъболекари и болници вече трябва да се изпраща справка до Агенция „Митници” и до Националната агенция за приходните и трябва да се получи обратна справка, че въпросните лица или лечебни заведения нямат задължения към държавата.

 

Това решение е взето с постановление на Министерския съвет на 29 ноември 2014 г. От съсловните организации, които представляват лекари, зъболекари и фармацевти, обаче разбрали за него едва сега, заради което днес проведоха и извънредна среща.

 

Притесненията на организациите са, че докато се извършват подобни проверки, разплащанията от страна на здравната каса ще бъдат забавени, в резултат на което ще се породи напрежение сред медицинското съсловие.

 

От трите съсловни организации, съвместно със Здравната каса, ще изпратят писмо до здравния министър и Министерския съвет, с искане това решение да бъде преразгледано, съобщи Дарик.

 

„Най-просто казано НАП налага предварителен запор на всички сметки, които Здравната каса изплаща. Те ще бъдат запорирани до извършването на проверки, които по наши изчисления не могат да траят по-малко от два месеца”, уточни председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.

 

„Аз като физическо лице, ако дължа 29 стотинки на НАП, дава основание аз да не си получа навреме заплащането”, добави председателят на зъболекарския съюз д-р Борислав Миланов. Като друг парадокс Миланов посочи, че към момента зъболекарите нямат сключени договори за 2015 г. Ситуацията не е патова, тя е абсурдна, категорични са от съсловните организации.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5106 |02.02.2015 Ваньо Шарков: Очертава се недостиг на детски лекари . 14| 6505 |28.01.2015 Дават 6 месеца гратис за плащане на здравни осигуровки за 3 години назад . 7| 4460 |28.01.2015 5% повече ще плащаме за здраве . 7| 9728 |27.01.2015 НЗОК срещу „Марешки” – 1:0

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads