Реклама / Ads
9| 3623 |30.11.2022 НОВИНИ

Одеса събори паметника на Екатерина Велика

.
Екатерина Велика
Градският съвет на Одеса гласува за премахването и преместването на паметника на руската императрица Екатерина Велика, който наскоро беше зацапан с червена боя поне два пъти, съобщава Ройтерс.
 

Статуята на основателя на града, която се извисява над централен площад в града, е вандализирана многократно след руското нахлуване в Украйна, което накара много украинци да отхвърлят историческите връзки на страната си с Москва.


Градският съвет обяви решението за премахване на статуята на уебсайта си в сряда. Местните депутати одобриха и прибирането в склад на паметник на руския генерал от XVIII век Александър Суворов.

 

Вотът в общинския съвет беше предшестван от онлайн анкета сред местните жители, в която за премахване на статуята на Екатерина Велика, императрица на Русия от 1762 до 1796 г., гласуваха малко над половината от участвалите. Бяха подадени и няколко петиции до президента Володимир Зеленски, но само местните власти бяха законово упълномощени да вземат решение, пише Ройтерс.


Статуята, която официално е известна като Паметник на основателите на Одеса и изобразява освен императрицата и още няколко фигури от царската епоха, ще бъде преместена във временно хранилище и след това в музей.


Основан от Екатерина Велика в края на XVIII век, Одеса е бил стратегически град за имперска Русия и за Съветския съюз. Откакто Украйна получи независимост през 1991 г., нейното пристанище служи като важна част от украинската икономика и е било удряно многократно от руските части по време на войната срещу Украйна.


Издигната за първи път през 1900 г., статуята на Етерина Велика е демонтирана през 1920 г. по време на съветското управление, но е възстановена от украинските власти през 2007 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5575 |28.11.2022 Тарикати, ама не съвсем. Взимат книжките на мъжете, които караха джип по паметника на Съединението . 2| 3977 |10.11.2022 Британското разузнаване: Одеса се изплъзва на руснаците след изтеглянето от Херсон . 5| 3174 |03.11.2022 „Възраждане“ обгърнаха паметника на Цар Освободител в руското знаме . 7| 6947 |16.10.2022 Веселин Калановски от ДБ призова Фандъкова да задвижи преместването на Паметника на съветската армия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads