Реклама / Ads
20| 9435 |03.09.2011 НОВИНИ

Офицер от МВР проговори за убийството на Анна Политковская

.
Подп. Павлюченков
Обвиненият в убийството на руската журналистка Анна Политковская Дмитрий Павлюченков сключи сделка със следствието за сътрудничество. Това съобщава в. „Комерсантъ”. Бившият подполковник от милицията обещал да направи пълни признания и да разкрие подробности около заговора срещу известната журналистка.
 

За това съобщава зам.-главният прокурор на Русия Виктор Грин. Поради тази причина отпада обвинението срещу Павлюченков, че е единствен организатор на кървавото убийство и оттук нататък ще се счита, че основен обвиняем за организирането е бизнесменът Лом-Али Гайтукаев.

 

Павлюченков вече направил пълни самопризнания и почнал да разказва всичко, каквото знае за останалите участници в покушението.

 

Разследващата журналистка Анна Политковская, известна с критиките си срещу Кремъл по повод войната в Чечня бе убита на 7 октомври 2006 г. . Тялото на Политковская било открито от нейна съседка около 17 ч в събота в асансьора. До нея бил намерен пистолет "Макаров" и четири гилзи.

По данни на органите, тя била разстреляна около 16.15 ч от "неизвестен в тъмни дрехи" в момент, когато е влизала в асансьора.

 

Анна Политковская


Анна Политковская бе наблюдател в "Новая газета" от 1999 година. Тя често бе командирована в зоните на бойните действия, а за серията си репортажи от Чечня е наградена със "Златното перо на Русия". Освен със журналистика, Политковская се е занимавала със правозащитна дейност и остро е критикувала Кремъл.

 

Според последната версия, разказана от разкаялия се подполковник Павлюченков, Гайтакуев е получил задача за ликвидиране на Политковская през юли 2006 г. от неизвестен поръчител. След което била сфхормирана група за реализация на „мократа поръчка”, в която влезли братята Джабраил и братята Ибрахим и Рустам Махмудови. Групата била командвана от бивш агент на прикритие на Управлението за борба с организираната престъпност към МВР в Москва Сергей Хаджикурбанов. От своя страна подп. Павлюченков разпоредил на свои подчинени цивилни милиционери да следят на всяка крачка Политковская и да предават информацията на убийците.

 

Според „Комерсантъ” Павлюченков е издал и поръчителя на покушението, който в момента се намирал в чужбина.

През последните 8 години в Русия са убити 12 журналисти, а други 10 са пребити зверски, някои от които са останали инвалиди за цял живот.

 

МАЛЪК КОМЕНТАР: Историята около Анна Политковская показва топлата, почти сърдечна връзка между организираната престъпност и тайните служби. Като се има предвид друга топла връзка – тази на нашите служби с руските, може да се предположи, че руският модел за „справяне” с неудобни журналисти е прилаган доста успешно и у нас. Косвени доказателства за това има десетки. Въпросът е, защо прокуратурата се прави на разсеяна и не рови в тази посока. Само корупция ли е причината или има магистрати, които не искат връзките политика – служби – мафия да излязат на бял свят. Не че някой се съмнява, де...

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 8551 |04.08.2011 Офицерка полегнала на сърцето на Душана Здравкова . 23| 5449 |27.07.2011 Няма да повдигат обвинения на Чеци за убийството на Яна . 8| 5346 |27.07.2011 Оправдаха 4-та подсъдими за убийството на Бай Миле . 31| 9325 |26.07.2011 Цв. Цветанов: Хванат на летището е вторият заподозрян за убийството на Яна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads