Реклама / Ads
0| 3264 |01.03.2022 НОВИНИ

Официално: Драгомир Заков е новият министър на отбраната

.
Драгомир Заков Източник: БГНЕС
Народното събрание освободи Стефан Янев като министър на отбраната и избра Драгомир Заков на негово място. Персоналните промени в Министерския съвет бяха одобрени с 217 гласа ”за”. ”Против” гласуваха 0 народни представители, а ”въздържали се” – 33.
 

Оставката бе поискана от премиера Кирил Петков на заседание на Министерски съвет вчера, а проектът за персонални промени в състава на Министерски съвет постъпи в деловодството на Народното събрание още същия ден.


Според министър-председателя повод за всичко това са думите на Янев, че в Украйна се провежда „операция“, а не „война“. Също така последва и публикация на Янев във Фейсбук, разминаваща се с позицията на министър-председателя. Във въпросния пост бившият министър на отбраната изрази мнение, че оставката му е въпрос на процедура и че той сам няма да я подаде в тази ситуация.


Първоначално от „Продължаваме промяната“ бяха предложили Тодор Тагарев, но тази сутрин оттеглиха предложението си и внесоха кандидатурата на Драгомир Заков.

 

Кой е Драгомир Заков?

 

Драгомир Заков е кариерен дипломат, с 20-годишен стаж на различни длъжности в дипломатическата служба на Република България. От март 2019 г. е посланик на България в НАТО. Целият му дипломатически път е бил свързан с въпросите на международната сигурност, като последователно е преминал през дипломатическите мисии на България в НАТО и към ООН в Женева. Има широка експертиза по международна сигурност, простираща се от НАТО, през ОССЕ, ООН и други международни организации. Дълги години е работил по теми на контрола на въоръженията, има експертиза по хуманитарни и бежански въпроси. Г-н Заков е българският дипломат, който инициира и доведе до успешен край преговорите с Република Гърция за окончателното извеждане от Република България на противопехотните мини, останали на българска територия след трагичния инцидент в завод „Миджур“ през 2014 г.


Заков е завършил Френската гимназия в София. Магистър по икономика, със специалност Международни икономически отношения. Специализирал е в Центъра по въпроси на сигурността в Гармиш-Партенкирхен, в Колежа по отбрана и сигурност на ЕС и в Женевския център по политика за сигурност. Има специализация и по инвестиционно планиране. Владее английски и френски език, ползва свободно руски език.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3227 |01.03.2022 Премиерът Петков съгласувал номинацията на Заков за военен министър с коалиционните партньори . 0| 6320 |01.03.2022 ”Продължаваме Промяната” се отказва в 12 без 5 от Тагарев като военен министър, сменя го Драгомир Заков . 0| 3162 |25.02.2022 Драгомир Заков: Европейската архитектура за сигурност трябва да се изгради отново, но не и под заплахата от война . 0| 3285 |16.02.2022 Официално: Александър Тодоров е новият изпълнителен директор на Тотото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads