Реклама / Ads
0| 4724 |26.01.2009 НОВИНИ

Официално обявиха рецесия на Острова

.
За това съобщи националната статистическа служба на страната, цитирана от EUobserver. Данните показват, че през последните три месеца на 2009-а икономиката на Обединеното кралство се е свила с 1.5%.
 
За третото тримесечие свиването е от 0.6%. Това е първата рецесия за Великобритания от 1991 година насам.

Новините усилиха напрежението върху премиера Гордън Браун, който трябва да се справи с икономическите проблеми на страната. Вторият държавен заем, отпуснат за британската банкова система през миналата седмица, не успя да върне доверието на инвеститорите, които се страхуват от колапс, подобен на този в Исландия.

Свалянето на основната лихва във Великобритания до рекордно ниско ниво беше приветствано от бизнеса, но и застраши спестяванията на милиони граждани на страната. Според анализатори в следващите месеци десетки хиляди депозитни сметки ще бъдат закрити, тъй като поддържането им на практика носи загуба на потребителите.
Британската централна банка понижи основната си лихва до историческо дъно от 1.5%. Това окончателно стопи лихвите по спестовните продукти на търговските банки близо до нула. 

Най-високите ставки по потребителските депозити пък са между 3.5% и 5%. По данни на британското статистическо бюро ONS за последните 12 месеца свалянето на лихвите е струвало почти 22 млрд. паунда на британците, които имат спестовни сметки. За този период средната лихва по депозит от 10 хил. паунда се е свила от 4.4% до 1.5%, което е струвало средно 300 паунда на неговия собственик.

Проблемът се утежнява от инфлацията, която, въпреки че се успокоява, към края на ноември все още е над 4%. Това означава, че поскъпването на живота "изяжда" и малкото доходност, която е останала в голяма част от спестовните продукти. В същото време паундът губи конкурентността си на валутните пазари, което би могло да накара някои британци да спрат да спестяват в лири и да предпочетат други валути като евро. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4934 |20.01.2009 Барак Обама влиза днес в Белия дом официално . 4| 5040 |04.12.2008 Опасенията от рецесия свалиха цената на петрола до 4-годишно дъно . 21| 4885 |26.11.2008 Експерти прогнозират сериозна рецесия у нас . 58| 13955 |26.11.2008 Обявиха агентите от БНТ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads