Реклама / Ads
5| 4600 |03.06.2015 НОВИНИ

В окото на Фрог: Протестиращи срещу БНБ избраха гуверньора

.
Протестиращите срещу бездействието на БНБ имат предложение кой да бъде новият гуверньор. Тяхното искане е Любомир Христов да застане начело на Централна банка, казаха те пред Фрог нюз.
 

Вчера протестирахме срещу пасивността на БНБ по отношение на някои банки, които откровено извършват измами. Над 2000 човека са излъганите да вземат кредит в швейцарски франк. Банки ни обясняваха колко е изгодно това, колко сме щели да спечелим. После се оказа, че не само не е изгодно, но и невъзможно да връщаме заема. Не само лихвата скочи до небето, но и самата главница. Увеличението на двете е 100%.  Любомир Христов ни помага да се борим с това. Той ще направи работата на банките прозрачна, смятат ужилените с високите лихви на швейцарския франк.

 

Любомир Христов беше асистент в катедра „Финанси” в УНСС. Работеше и в Световна банка. Не знам обаче дали е подходящ за управител на БНБ, сподели народният представител Румен Гечев. Той коментира и предложението на ГЕРБ за гуверньор – Димитър Радев: "Състудент съм му. След това по мое време, когато аз бях министър, беше заместник-министър. Не съм бил обаче близък с него. Не съм го виждал откакто отиде в Международния валутен фонд. По отношение на неговата квалификация няма какво да кажа. Не е задължително да е бил в банка. Още повече, че Централната банка трябва да провежда икономическа политика, а Радев е макроикономист. Кандидат като него - има опит от бюджет, финанси, отговаря на професионалните изисквания за управител на БНБ. Не знам дали обаче ще може да се оправи като управител, при положение че 15 години не е бил в България. Не познава отвътре икономическите процеси. БСП нямаме решение ще го подкрепяме. Тези дни се срещнахме с него, зададохме му много въпроси. Някои са доволни от отговорите, други не са. Предстои да ни представи как вижда екипа с който ще работи, кой ще е в „Банков надзор”, кой ще е подуправител..."

 

Искрен Веселинов от Патриотичния фронт е на мнение, че Димитър Радев трябва да бъде избран чрез конкурс, а не да бъде спуснат от политическа партия: „Искаме процедура за номинация за управител на БНБ. Това е старомодна демократична процедура, която е по-добра от това да ни се показва един човек по стаите в парламента. Може и Димитър Радев той да бъде избран, но задължително да има още кандидати".  

 

Водещи финансисти в страната не можеха да направят оценка на Димитър Радев, тъй като той не се е изявявал дълго в родината си. Други пък бяха скептични към неговия избор, тъй като е бил в правителството на Жан Виденов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 7716 |03.06.2015 Анд. Балтаджиев за Фрог: Мишоци провалиха протеста в Гърмен . 5| 6697 |02.06.2015 В окото на Фрог: Клиентка на гръцка банка разкри схемите й за измама . 15| 5900 |02.06.2015 От Гърмен за Фрог: Ние сме умалена снимка на България (СНИМКИ) . 32| 7534 |01.06.2015 А. Славчев за Фрог: Ще строя незаконна барака в Борисовата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads