Реклама / Ads
69| 10583 |17.06.2016 НОВИНИ

Октай: Русия ни направи курт-капан през Анкара

.
Осман Октай
Русия използва антитурските настроения у нас и точно на тази плоскост ни поставиха курт- капан с информацията за флотилии в Черно море. Това каза пред Фрог нюз бившият зам.-председател на ДПС Осман Октай.
 
На държавниците е известно, че в началото на юли има заседание на всички държави от НАТО, за да се обсъди военната дислокация в Полша и Прибалтийските републики, така и защитата на Черноморската зона. Тази тема „виси” на дневен ред от много време, особено след събитията около Крим и Украйна. На всички е известно присъствието на руски кораби, подводници и въоръжение с широк обсег в Черно море. Най-нормалното нещо е държавите, които граничат с Черно море да са притеснени от този факт. Защото нито България, нито Румъния имат възможност да противодействат като самостоятелни държави. Истината е, че като членове на НАТО, те са ангажирани с този предстоящ проект. И както Прибалтийските републики проявиха инициатива в системата на НАТО за дислокация на военна сила в региона като защита, по същата процедура следваше да го направят натовските държави, граничещи с Черно море.

В един момент около тази предстояща процедура руските агенти у нас измислиха този капан и постави в много сложна ситуация българските държавни мъже. Употребявайки посещението на президента на Румъния в България и обсъждането на тази престояща тема на НАТО, агентите на Москва извадиха на дневен ред тази абсолютно несъществуваща тема и поставиха държавните ни мъже в много неудобна ситуация. Едва ли не трите държави, по инициатива на Анкара, ще защитават Черно море от Русия. Такава тема няма. Това се пусна умишлено от агентите на Москва. С тази провокация, накараха президента, министър-председателя и военния министър да се обясняват на пресконференция. Според мен тази новина ги свари неподготвени. Те не обясниха точната тема, която е в дневния ред на НАТО. А именно, че като противодействие на руското присъствие в Черноморието с военна сила, трябва и НАТО да противодейства. Отделните държави нямат собствен ресурс за го направят сами. Очевидно е, че ние сме най-уязвимия субект-държава, подвластна на тази руска пропаганда. Като разграден двор сме. В Румъния и Турция има ясна позиция по въпроса. Но ние не сме подготвени за този дневен ред на НАТО.


Не смята, че това е отстъпление от натовски позиции. По-скоро се намираме в разкрачен стоеж как да угодим на НАТО и на Путин. Такава стойка няма в политиката. Властта трябваше да обясни, че това е позиция на НАТО и като член на този алианс, сме солидарни с всички негови решения. След като НАТО и висшето командване отчитат опасност, най-естественото нещо е натовските държави да са тревожни и България в това число. Виждате, че провокацията или т. нар. хибридна война продължи с публикациите в различни руски медии от рода на: „България обърна гръб на НАТО”, "България обсъжда излизане от НАТО” и др. подобни. Представете си до каква степен сме уязвими!

Неизпълнението на договора за реадмисия на мигранти в Турция е част от другата провокация. Тази тема няма нищо общо с темата за флотилиите в Черно море.
Бих предположил, че нещо дребно може да е подразнило Анкара и Ердоган, за да дърпат уши на нашите властимащи. Например – разтакаването на регистрацията на ДОСТ. Защо да не е това? Случващото се около регистрацията на ДОСТ, като сериозна заплаха и алтернатива на мафиотския модел Доган, естествено уплаши много хора, които употребяват този модел. Нищо чудно една от темите за предупреждение на България да е това. Как толкова измислени партии без никакви усложнения се регистрират, даже никой не чува за тях?! Тук нещата се формализират. По-скоро бих приел реакцията на Турция като предупреждение за нещо странично, касаещо двете страни, а не проблемите и отговорностите на НАТО. Не изключвам да е имало неофициален разговор между пратеници на Турция с българските власти.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4306 |17.06.2016 Гълъбов: Русия търпи щети, Турция е изправена пред терористична заплаха . 0| 4208 |16.06.2016 Нарушения при три обществени поръчки направили в Центъра за градска мобилност . 15| 4885 |16.06.2016 Властта: Военна флотилия срещу Русия-не! . 48| 5372 |16.06.2016 Борисов: На Черно море искам само мир и любов, с Русия сме приятелски народи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads