Реклама / Ads
1| 3674 |02.10.2019 НОВИНИ

Омбудсманите на България и на Сърбия се срещнаха с жители на Босилеград

.
Протест на екологични организации от България и Сърбия срещу бездействието на институциите по случая с мина „Караманица” в Босилеград Източник: БГНЕС
Замърсяването на околната среда от мините край града, обезлюдяването на района и липсата на работа бяха сред основните проблеми, които бяха поставени на съвместна приемна вчера в Босилеград (Сърбия) на омбудсманите Диана Ковачева и Зоран Пашалич, предаде БТА.
 

Осемдесет души от общината се бяха записали за приемната, като 16 от тях лично разговаряха с двамата обществени посредници. Останалите бяха приети от екипите им. Двамата омбудсмани се срещнаха и разговаряха с членовете на Културно-информационния център, с представители на местната власт и на обществени организации. Ковачева и Пашалич бяха придружени от българския посланик в Белград Радко Влайков.


Съвместната изнесена приемна е по проект на МВнР и се реализира от посолството в Белград, като целта е да бъдат посетени труднодостъпни райони в 12 общини. Част от тях са в градове с преобладаващо население от българското национално малцинство, каза Радко Влайков. Такава приемна имаше и в Цариброд /Димитровград/ в началото на годината.


"Тук съм, за да подкрепя българското малцинство в Босилеград", каза българският омбудсман Диана Ковачева, която подчерта, че всеки от хората в приемната е поставил по няколко теми. Незабавно ще бъде проверен въпросът около неиздаването на шофьорски книжки на представители на българското малцинство от КАТ в Кюстендил.

 

"Най-важното за нас е защитата на живота, здравето и имуществото на гражданите", заяви омбудсманът на Сърбия Зоран Пашалич. Той посочи, че значителна част от поставените проблеми трябва да бъдат решавани и на местно равнище. Пашалич увери, че службите, имащи отношение по екологичните проблеми на района, ще бъдат сигнализирани за спешна намеса.

 

Посланик Радко Влайков изтъкна, че по отношение на обезлюдяването Босилеград е една от най-пасивните общини, търсещи финансиране по различни проекти. За една година вече две чужди фирми в Босилеград са затворили врати, а работниците им са освободени.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4115 |02.10.2019 Иво Христов: Слабото представяне на Войчеховски е тревожно за България . 29| 4187 |01.10.2019 Радев: Този преход засегна не едно поколение в България, изгубихме ли се в него ? . 0| 4014 |01.10.2019 Доклад за ЕК: В България задържани често са притискани от правораздавателните органи . 7| 3877 |01.10.2019 България взема нов дълг от 95 млн. лева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads