Реклама / Ads
2| 7770 |28.05.2011 НОВИНИ

Опасни електронни цигари заливат пазара

.
Електронни цигари менте тровят мераклиите да откажат вредния навик. Те се продават за по 10-30 лева не само по пазарите и битаците, но и в някои магазини за тютюневи изделия. Никой не следи какво съдържат въпросните електронни цигари, защото законите у нас не ги ловят.
 

За продажбата им не се изисква разрешително от Изпълнителната агенция по лекарствата, нито регистрация в бившата ХЕИ, както се практикува с хранителните добавки. Това установи проверка на „Монитор”. Без регистрация и контрол са дори тези от тях, които се предлагат в аптеките.

Въпросните изделия се търгуват успешно и в интернет. Там цената им тръгва от 9,90 и удря 140 лева. Виртуалните търговци обещават с тях човек да се откаже лесно и завинаги от вредния навик, но не дават никакви гаранции за тяхната безвредност, нито пък какво съдържат пълнителите им.

Пълнителите на електронните цигари съдържат никотин, ако се вярва на надписите върху кутиите. С него пушачът задоволява никотиновия си глад. Не е ясно обаче какво още може да има в тях, особено ако са от непроверена марка, като тези, които се търгуват по пазарите, обясни председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки магистър-фармацевт Николай Костов.

Пълнителите са три варианта. Най-силни са тези със съдържание от 18 мг никотин. Мераклиите да откажат цигарите обикновено започват с тях.
Постепенно преминават към средните по наситеност, в които никотинът е 14 мг. Най-слаби са пълнителите от т.нар. ниско ниво с 11 мг никотин.

За разлика от тях лепенките и дъвките за отказване от цигарите съдържат много по-малко количество никотин, но се считат за медикаменти и по смисъла на Закона за лекарствените средства в хуманната медицина задължително се регистрират в Изпълнителната агенция по лекарствата.

Дъвките, които се продават в аптеките, са във вариант с 2 и с 4 мг, а лепенките - със 7, 14 и 21 мг никотин.

Хората да не купуват електронни цигари от битаците, тъй като не е ясно какво съдържат и в чие мазе са произведени, призова Николай Костов. Фармацевтът препоръча на хората, които искат да се откажат от вредния навик, да потърсят помощ от психолог или да си купуват никотинови лепенки или дъвки, които се продават само в аптеките и е ясно кой е производителят им и какво съдържат. (Монитор)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5662 |13.05.2011 Лекарства-ментета заливат интернет . 0| 5048 |11.05.2011 Скриха цигари зад охлювни черупки . 4| 4940 |10.05.2011 В.Танов: Ще борим контрабандата с цигари до дупка . 24| 5138 |08.05.2011 РЗС: ГЕРБ е в основата на преразпределението на наркопазара

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads