Реклама / Ads
1| 3062 |27.08.2021 НОВИНИ

Опасно и популярно сред децата: Поглъщане на магнитни топчета и лягане на пешеходна пътека

.
Източник: БГНЕС
Преди дни стана ясно, че има нова и опасна мода сред децата - поглъщане на магнитни топчта като на игра, видяна в TikTok. Д-р Стефан Стоилов от "Пирогов" разказа за случай, в който от 6-годишно дете са извадени цели 21 топчета. Но вече и има друго популярно интернет предизвикателство - танц на пешеходна пътека, докато автомобилите чакат. Такава ситуация се разиграва този понеделник в Горна Оряховица, където деца лягат на пешеходната пътека в оживен квартал.
 

„Видях, че две деца от група, 12-13-годишни, се засилиха към колата да бягат. Видях на огледалото за обратно виждане, че едното дете легна на пътеката. В първия момент си помислих, че падна, но до него легна и второто дете. Всичко стана за секунди и след това се върнаха на тротоара”, обясни очевидецът Ирина Донева от Горна Оряховица пред NOVA,.

 

"Накратко, това е днешното пънкарство. Децата така или иначе в младежката си възраст искат да се изправят срещу обществото, порядките, за да установят, че могат да водят самостоятелен живот. Това е нормално, но тук говорим за автоагресия, което трябва силно да притесни възрастните и всички авторитети, които се занимават с децата", посочи експертът по ранно детско развитие Анна Влаева пред Bulgaria On Air.

 

По думите ѝ "днешното пънкарство" много по-трудно се забелязва, а за децата в пубертет единственият рефер е одобрението на групата и в частност на социалните мрежи. Това, което родителите могат да направят, според Валева, е да бъдат по-близо до децата си и да дават морална помощ.

 

"Всеки родител трябва да знае, че самочувствието и самооценката на детето трябва да се формира от външни и реални фактори, а не от социалните мрежи. Как се прави това? Когато се открият навреме талантите му, дарбите му, развият се, подкрепят се, има морална помощ и разбиране вкъщи. Иначе, когато те я получат там, те отварят телефона и се заравят в море от подкрепа", обясни експертът по ранно детско развитие пред Bulgaria ON AIR.

 

TikTok има потенциал да е като наркотик за децата, изтъкна Влаева.

 

"Когато си пристрастен към одобрението от другите потребители, това става много силно и започва да те влече. Тук трябва да обърнем внимание как родителите реагират спрямо децата си. Когато вече нещата се случват в тийнейджърска възраст, малко сме закъснели", отбеляза тя.

 

Според Влаева всеки родител може да има различен подход към интернет, но всички те трябва да са близо до децата си по време на пубертета.

 

"Тогава то няма да има толкова голяма нужда да се пристрастява. Когато се открие дарбата и таланта на едно дете, то трупа самочувствието си", коментира експертът по ранно детско развитие. 

 

Влаева дори посочи случаи на родители, които правят с децата си видеа в TikTok, само и само да са близо до тях и да не се получава "бездна".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3520 |26.08.2021 Премиерът Янев отива в НС заради опасността от мигрантска вълна . 0| 2842 |10.08.2021 Опасно горещо, на места температури до 40 градуса . 0| 3349 |09.08.2021 Голям пожар край Кремиковци. Има опасност от замърсяване на въздуха . 0| 3242 |08.08.2021 До 37 градуса днес, опасност от пожари в 16 области

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads