Реклама / Ads
7| 7493 |20.09.2016 НОВИНИ

Опъва ли Цацаров чадър над екскмета на Ботевград, питат общински съветници

.
Георги Георгиев
Господин Цацаров, Господин Борисов-има ли отворен политически чадър над бившия кмет на Ботевград Георги Георгиев и каква е цената за тази протекция? Това питат в отворено писмо до премиера и главния прокурор група от деветима бивши и настоящи общински съветници от Ботевград.
 

Те припомнят на властта, че през март 2015 г.  група от 12 съветници от местния парламент, с подкрепата на подписите на над 500 жители на общината са изпратили до държавните институции апел за действията и далаверите на Георги Георгиев и моделът му на управление на града в продължение на 12 години. В писмото им от преди година и половина се посочват доклади на Сметната палата, ревизионни актове на НАП, скандалите със строежа на хотелския комплекс на кмета край Новачане и продажбите на общински имоти от бащата-кмет на сина му Даниел Георгиев, бивш депутат от ГЕРБ.

 

„Няма да крием от вас. Авторите на отвореното писмо, както и огромната част от жителите на общината очакваха незабавната реакция на всички отговорни институции в държавата – президентството, Народното събрание, правителството, съда, следствието и прокуратурата. Хората в Ботевград очакваха справедливо възмездие в рамките на закона за допуснатите закононарушения от страна на тогавашния кмет на общината и виновните длъжностни лица.

Недоволството на хората от старото управление даде резултат на местните избори. След като гражданите на общината осъзнаха факта, че законността и реда няма да бъдат наложени отвън, с масов вот на 1-ви ноември миналата година избирателите изхвърлиха досегашния кмет от общината, надявайки се той да остане на бунището на историята”, пишат съветниците.

 

Те припомнят, че заради управлението на Георги Георгиев, сменил три партии-БСП, НДСВ и ГЕРБ, към момента на  община Ботевград досега са наложени финансови корекции в размер на 8 387 379 лв.  Те са натрупани по проекти на общината, реализирани по време на управлението на Георгиев през стария програмен период - 2007 – 2013 год.

 

В края на 2015 год. Сметната палата на Република България изготви нов Одитен доклад № 0400109015 за резултатите от извършен финансов одит на Годишния финансов отчет на община Ботевград за 2014 г. В доклада са направени констатации за редица нарушения на бюджетната дисциплина и в резултат е отказана заверка на Годишния финансов отчет на община Ботевград за 2014 г.

 

Във връзка с констатацията, че към 31.12.2014 г. не са начислени вземания за отдадени под наем недвижими имоти, собственост на общината, в размер на 381 892 лв. е подаден сигнал до Софийска окръжна прокуратура, пишат още съветниците. Според тях заради Георгиев общината е във финансов колапс и се очаква да и бъдат наложени мониторинг и оздравителни програми.

 

„Година и половина след като изпратихме отвореното писмо, не виждаме има ли някакъв резултат. За огромно наше съжаление държавата досега абдикира от своите задължения в Ботевград. Доколкото ни е известно бившия кмет не е нито обвиняем, нито подсъдим. Нарушенията и престъпленията останаха ненаказани. Така и не се появиха официални информации за образуване на досъдебни производства по множеството прокурорски преписки. В съда няма внесен дори един обвинителен акт срещу бившия кмет. Ботевград едва ли ще дочака да го види зад решетките”, се кзва още в писмото до Борисов и Цацаров.

 

А доскорошния ни градоначалник сега се е превърнал в мощен инвеститор и е предприел мащабна строителна инвазия. Екс кметът лично и почти ежедневно надзирава приключващия строеж на голямата жилищна кооперация до Съдебната палата в Ботевград, която формално се води собственост на дъщеря му – студентка. Синът на Георгиев, печално известния бивш депутат Даниел Георгиев,  пък извършва надзор над санирането на друга жилищна кооперация в началото на пътя за вилна зона Зелин. Още продължава строежа на голям хотелски комплекс в местността Камен дол край село Новачене, който отново се води собственост на фирмата на дъщерята студентка „Алфа АСТ” ЕООД.

 

Категорично настояваме  оторизираните институции,  като НАП, прокуратурата и други,  да приключат най-сетне с проверките за установяване произхода на финансовите средства на Георгиев и неговото семейство. Всяко забавяне помага на Георгиев да узакони средствата, с които разполага. Носят се легенди за цената на квадратен метър от строящата се до съда сграда. Цитираните суми за продажба на обектите „на зелено” са нереални дори за централната част на гр. София.   Имаме предвид, че бившия градоначалник в опит да оправдае имотното си състояние вече декларира заеми в смайващи размери от своя син Даниел Георгиев и от личния си адвокат Цено Цеков.

 

Всяко допълнително забавяне на институциите дава възможност на Георгиев да прикрие следите от своите действия, пишат хората от Ботевград. Те настояват за реални действия, които да доведат до край множеството предварителни проверки на Окръжна прокуратура София, ОДМВР София област, Главна дирекция „Национална полиция”, НАП, АДФИ, АФКОС, Сметната палата и други институции.

Ако това не стане съветниците твърдят, че ще сезират европейските институции в Брюксел в търесене на справедливост.

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 11909 |15.09.2016 Т. Дончева: Цацаров и шефът на bTV участват в поръчка за изборите . 2| 8575 |11.09.2016 М. Спасов: На Цацаров трябва да му се изпотяват очилата от въпроси . 0| 7001 |01.09.2016 Сдружение пита Цацаров за мерки по материали във Frog news . 0| 4411 |26.08.2016 Чадър и шезлонг у нас стрували колкото нощувка в хотел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads