Реклама / Ads
7| 3310 |07.01.2022 НОВИНИ

Опозицията в Скопие: Новият премиер на РСМ не може да преговаря с България

.
Християн Мицкоски
Опозицията в Република Северна Македония заяви, че номинираният за премиер Димитър Ковачевски няма нужната легитимност и доверие, за да преговаря с България от името на македонския народ за неговата идентичност.
 

Това стана ясно от думите на председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски. 

 

Думите му идват на фона на все още буксуващите преговори между София и Скопие, чиято цел е да изведат от задънената улица преговорите за членството в ЕС на западната ни съседка. До тук се стигна, след като България реши да наложи вето върху преговорната рамка за присъединяване и стопира основен приоритет на Брюксел - разширяване на влиянието на блока в региона Западни Балкани. 

 

На 18 януари ще се проведат разговори с българския премиер Кирил Петков по време на негово посещение в Скопие. 

 

“Очаквам, че каквото и да било решение, свързано със самоличността на македонския народ, няма да бъде оставено на нелегитимния премиер и на авантюристичен преговарящ като Бучковски. Очаквам да бъде чут гласът на македонския народ, на най-голямата политическа партия в Македония, а това е ВМРО-ДПМНЕ - политическата партия, която има най-голямата политическа група в парламента, с най-голям брой кметове и най-много съветници, политическата партия, която изпревари най-големия коалиционен партньор на правителството, а именно СДСМ на предишните местни избори, и както показват проучванията на общественото мнение, ще я изпревари при евентуални предсрочни парламентарни избори“, каза Мицкоски.

 

Настояванията на ВМРО-ДПМНЕ са именно опозиционната партия да преговаря по въпроса, особено предвид факта, че това е формацията с най-голям брой депутати и легитимност да участва в подобни разговори, стана ясно още от думите на лидера на опозицията. 

 

Той не очаква промяна в македонско-българските отношения след обявения нов подход от София и настоява за дипломатически действия от страна на европейските партньори страната да започне преговори с ЕС.

 

“Предистория на проблема е резолюцията в българския парламент, която всъщност беше потвърдена от президента Радев. Той дори поиска от министрите в новото правителство на Петков да не отстъпват в исканията. Това е достатъчно силно послание. Докато тази резолюция е в сила, докато тази резолюция има силата на закон, ние ще бъдем обект на изнудване от нашата източна съседка с хегемоннистични искания отпреди векове, вместо да градим бъдеще заедно и да гледаме няколко века напред“ каза Мицкоски.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 5110 |02.01.2022 Пратеникът на Скопие: България на Кирил Петков ще разреши спора със София . 1| 4124 |31.12.2021 Проф. Христо Даскалов е новият шеф на БАБХ . 3| 4327 |30.12.2021 Тодор Василев е новият председател на Управителния съвет на АПИ . 15| 13996 |19.12.2021 Новият шеф на МРРБ: 2/3 от лотовете по "Хемус" са строени незаконно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads