Реклама / Ads
3| 6735 |28.06.2011 НОВИНИ

Опозицията срещу промените "Дянков" в конституцията

.
Въпреки че измененията на Конституцията минаха днес на първо четете в комисията за промени в конституцията, ГЕРБ не получи подкрепата на нито една политическа партия за промените в основния закон заради Пакта за финансова стабилност, предложен от финансовия министър Симеон Дянков.
 

Според изискванията на самата конституция тя може да бъде променена с гласовете на 3/4 или 180 от всички депутати. Поправките "Дянков" обаче бяха подкрепени единствено от депутатите на управляващите.

БСП бяха против, сините се въздържаха, от „Атака” напуснаха заседанието в самото начало, а ДПС отказа да участва в обсъждането и гласуването, с мотива, че такива важни промени не е редно да се правят преди изборите през есента, а след това, когато политическата обстановка е по- спокойна.

Простата сметка показва, че дори и да получат гласовете на независимите, дори и националистите да си припомнят старите времена на партньорство с управляващите или сините да склонят да гласуват "за", поправките отново няма да минат.

Предложението данъците да се променят в парламента, само ако бъдат подкрепени от две- трети от депутатите, провокира най- много критики. Още в началото на заседанието на комисията Огнян Стоичков от „Атака” настоя да се акцентира само върху данъците, защото има и други важни теми като образованието и здравеопазването. След това той и съпартиецът му Павел Шопов напуснаха заседанието. От Синята коалиция също са против тази идея на финансовия министър. Екатерина Михайлова коментира, че така ще се вържат ръцете на правителството да прави политика.

Парламентът избира кабинета с обикновено мнозинство, а след това ще го лиши от един важен инструмент – данъчната политика, защото ще му е нужна подкрепата на 160 депутати от всички партии, мотивира се тя.

За БСП промените в конституцията са чисто политическо мероприятие преди изборите. Според Румен Овчаров в пакта има са две мерки, които наистина биха засилили финансовата стабилност, но те са записани доста условно, а останалите текстове са просто пожелателни.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5716 |28.06.2011 Делото срещу Батко яко зацикли . 38| 4880 |27.06.2011 Борисов скастри медиите, мълчи пред опозицията . 70| 6273 |27.06.2011 Боядисаният паметник е протест срещу оклюмалата нация . 16| 5225 |21.06.2011 ДСБ сваля доверието към ВСС, иска промяна в Конституцията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads