Реклама / Ads
0| 3672 |27.07.2022 НОВИНИ

Орбан със скандална реч ала Гьобелс - неприремливо е смесването на европейци с други раси

.
Виктор Орбан
Сътрудничка на унгарския министър-председател Виктор Орбан подаде оставка, като заяви, че думите на Орбан за неприемливостта на смесването на европейци с други раси са „чисто нацистка реч“. Само четири дни след като Орбан изненада европейските лидери, заявявайки, че страните „вече не са нации“, след като различните раси се смесват, Жужа Хегедус напусна Орбан.
 

Писмото за оставка на Хегедус, изпълнено с гняв, веднага изтече и се превърна в публично заклеймяване речта на Орбан, пише още "Дебати".


„Достойно за Гьобелс“, казва тя в писмото, което е видяно от унгарското списание HVG, пише „Politico“. „Не разбирам как не сте забелязали, че речта, която произнесохте, беше чисто нацистка, достойна за Йозеф Гьобелс“, заявява Хегедус.


„Това, че сте в състояние да произнесете открито расистка реч, не би ми хрумнало дори в кошмар“, учудва се Хегедус, която работи за Орбан повече от десетилетие.


В рамките на няколко часа Орбан публикува свое собствено писмо, в което твърди, че има „политика на нулева толерантност“ към антисемитизма и расизма. Хегедус отвърна на удара с второ писмо, в което се позовава  на преживяванията на родителите си като унгарци, оцелели от Холокоста. Според нея други са загинали, защото твърде много хора са останали безмълвни, когато омразата се е появила за първи път.


Речта на Орбан представляваше и промяна за унгарския лидер. Макар че крайнодесният премиер отдавна е подложен на критики от страна на политическите си опоненти и гражданското общество за разпалване на пламъците на расизма, хомофобията, ислямофобията и антисемитизма, речта му през уикенда беше по-ясно изразена на расова основа в сравнение с предишни изказвания.


„Готови сме да се смесим един с друг, но не искаме да станем смесена раса“, заяви Орбан, визирайки региона, който обхваща Унгария и Румъния, където той говореше.


Макар да отбеляза, че отдавна се бори с ролята си след „нелибералния завой“ на министър-председателя – и дори директно е казала на Орбан за притесненията си относно анти-LGBTQ+ закона – последната му реторика, казва Хегедус, все пак я е „изненадала“, преминавайки още една граница.


В отговора си Орбан се обърна директно към Хегедус: „Познаваме се от хиляда години“, пише той. „Можете да знаете, че според моите разбирания Бог е създал всички хора по свой образ и подобие. Следователно в случая с хора като мен расизмът е изключен“.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3037 |25.07.2022 Ген. Иван Мечков: Безотговорността на кмета Фандъкова към парк ”Славия” е скандална . 0| 3251 |23.07.2022 Орбан: ЕС се нуждае от нова стратегия за войната в Украйна . 0| 5467 |20.07.2022 „Все по-тесен съюз“: Орбан иска премахване на Европейския парламент . 0| 3097 |15.07.2022 Орбан за санкциите срещу Русия: ЕС се простреляла не в крака, а в белите си дробове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads