Реклама / Ads
31| 6011 |28.05.2013 НОВИНИ

Орешарски предложи Иван Данов на мястото на Тихолов

.
Източник: Булфото
Калин Тихолов оттегли кандидатурата си, за да не затруднява диалога с гражданското общество, каза на влизане в Президентството номинираният за премиер Пламен Орешарски.
 

За министър е предложен Иван Данов и вече фигурира в състава, каза Орешарски. Експертът, с когото бях говорил за новото Министерство на инвестиционното проектиране, срещу неговото име имаше обществена реакция. След разговори стигнах до извода, че трябва да предложа Иван Данов, той има сходен професионален профил, с академична кариера е в УАСГ.

На среща с президента, Орешарски предложи новото министерство. То се роди в резултат на предварителните анализи, че един от най-слабите ни моменти е отсъствието на проекти в напреднала степен, с които да усвояваме безпрепятствено европейските фондове, каза Орешарски.

Предлагам Министерство на инвестиционното проектиране, което ще се занимава преди всичко с проектирането, ще има малко по-различен профил от регионалното министерство, каза Орешарски.  

На по-ранни етапи си представях малко повече промени в структурата на МС. Надделя разбирането, че в някои от секторите едва ли най-удачни ще бъдат административните размествания и структурните промени, с оглед на доста критичното състояние на някои сектори, визирам енергетиката. Затова предпочетох там да започнем с работа по същество, а не - със структурни размествания.

Предлагам Министерството на икономиката да остане в този вид, енергетиката да остане в състава на министерството, и ще отделим само туризма като агенция, каза Орешарски. Веднага трябва да започне работата по стабилизиране и ребалансиране на този сектор, за да не допуснем увеличение на цени, поне - до преглед на методиката, по която се определят тези цени. Оставам обнадежден, че след упорита работа, бихме могли да стигнем и до по-добри резултати. Да не избързваме с ангажименти, каза Орешарски.

В структурен план предлагам МС с един заместник-министър председател, който да отговаря за правосъдие и да координира европейските фондове - две теми, доста важни в контактите с нашите партньори от ЕК и страните членки.

Друго изменение е Министерството на младежта и спорта - така по-добре може да се съчетаят политиките по отношение на младежта и спорта.

Основният критерий при избора на министри и вицепремиери е професионалната експертиза, каза номинираният за премиер Пламен Орешарски след среща с президента Росен Плевнелиев. Опитах се да обясня на президента логиката на проекто-кабинета, посочи Орешарски.

Обстоятелствата и бързината, с която беше създаден кабинетът, ни дадоха възможност да очертаем акцент – диалогът с гражданското общество и съобразяване с настроенията на обществото, посочи Орешарски.

„Благодаря за бързата реакция на президента. Аз ще положа всички усилия да установя един добър тон и добро взаимодействие между институциите”, каза Орешарски.

Фигурите на вицепремиерите трябва да подчертаят първостепенната важност, която отдаваме на задълбочаване на партньорството с европейската общност и структурите на Европейската комисия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 9298 |28.05.2013 Орешарски оттегля Калин Тихолов като министър . 13| 6203 |28.05.2013 Местан: Орешарски трябва да заложи на реализъм и прагматизъм . 146| 7370 |27.05.2013 Орешарски обяви министрите си . 42| 7459 |27.05.2013 Волен отказа на Орешарски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads