Реклама / Ads
2| 4552 |14.03.2023 НОВИНИ

Органоиден интелект погребва AI: Наред са компютрите с човешки мозъчни клетки

.
Манията по ChatGPT е на път да изчезне. AI има нов доста сериозен конкурент пред себе си - органоидният интелект. Казано иначе - учени в САЩ работят върху създаването на компютри, които да бъдат задвижвани от човешки мозъчни клетки. Звучи невероятно, но изследователите вече имат план как да го развият.
 

Органоидите са лабораторно отгледани тъкани, които приличат на органи. Те са триизмерни структури, обикновено получени от стволови клетки, които се използват в лаборатории от близо две десетилетия. Мозъчните органоиди всъщност не приличат на малки версии на човешкия мозък, но клетъчните култури с размер на писалка съдържат неврони, които са способни на мозъчни функции.

 

Учените наричат ​​феномена "интелигентност в чиния“. Учените определят органоидната интелигентност като "възпроизвеждане на когнитивни функции, като учене и сензорна обработка, в лабораторно отгледан модел на човешки мозък".

 

На практика чрез OI може да се създаде "биологичен компютър", който извършва различни биоогични изчисления. Това се случва чрез използването на биологични организми за изпълнение на компютърни задачи чрез ДНК или протеини в клетките.

 

Учените се опитват да комбинират силата на мозъчните органоиди в биологичен хардуер, по-мощен от суперкомпютрите. Тези "биокомпютри" биха използвали мрежи от мозъчни органоиди, за да направят потенциална революция във фармацевтичните тестове за болести като Алцхаймер, да осигурят представа за човешкия мозък и да променят бъдещето на компютрите като цяло. 

 

Изследването на американските учени е публикувано в сп. "Frontiers in Science".

 

Човешкият мозък VS. изкуственият интелект 


Въпреки че изкуственият интелект е вдъхновен от човешките мисловни процеси, технологията не може да възпроизведе напълно всички възможности на човешкия мозък. 


Тази празнина е причината хората да могат да използват CAPTCHA - тест за сигурност, използван в информатиката, чрез който хората доказват, че не са ботове. Известен още като "Тестът на Тюринг" и и разработен през 1950 г. от британския математик и компютърен учен Алън Тюринг, за да оцени как машините показват интелигентно поведение, подобно на това на човека.


Но как компютърът наистина се противопоставя на човешкия мозък?


Суперкомпютърът може да обработва огромни количества числа по-бързо от човека. От друга страна, човешкият мозък е по-енергийно ефективен, както и по-добър в ученето и вземането на сложни логически решения. Нещо толкова основно като способността да различавате едно животно от друго е задача, която човешкият мозък изпълнява лесно, но компютърът не може.


Frontier, суперкомпютър на стойност 600 милиона долара в Националната лаборатория Оук Ридж в Тенеси, тежи внушителните 8000 паунда (3629 килограма), като всеки шкаф тежи еквивалента на два стандартни пикапа. През юни машината надхвърли изчислителния капацитет на един човешки мозък, но използва милион пъти повече енергия. 


Как би работил един биокомпютър?


Пионерите в областта на стволовите клетки Джон Б. Гърдън и Шиня Яманака получиха Нобелова награда през 2012 г. за разработването на техника, която позволява клетките да бъдат генерирани от напълно развити тъкани като кожата. Революционните изследвания позволиха на учените да разработят мозъчни органоиди, които се използват за имитиране на живи мозъци и помагат при тестването на лекарства и регистрирането на рискове за здравето на мозъка. 


Органоидите, върху които работят в момента американските учени, са значително малки - броят на клетките е разносилен на тези в нервната система на плодовата мушица. Един органоид е около една тримилионна от размера на човешкия мозък, което означава, че е еквивалент на около 800 мегабайта памет.


Изследователите също така се нуждаят от начини да комуникират с органоидите, за да им изпращат информация и да получават показания за това какво "мислят" органоидите. Авторите на изследването са разработили план, който включва инструменти от биоинженерство и машинно обучение, заедно с нови иновации. Разрешаването на различни видове "вход" и "изход" на информация в органоидните мрежи би позволило по-сложни задачи.


Органоидният интелект би имал значителен принос в хуманитарната медицина. Мозъчните органоиди могат да бъдат разработени от кожни проби на пациенти с невронни разстройства, което позволява на учените да тестват как различните лекарства и други фактори могат да им повлияят. Мозъчните органоиди също биха могли да отворят нов начин за разбиране на човешкото познание.


Използването на мозъчни органоиди за създаване на органоидна интелигентност все още е в начален стадий. Разработването на OI, сравнимо с компютър с мозъка на мишка, може да отнеме десетилетия. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4832 |07.03.2023 ПР-експертът Любомир Аламанов посъветва ГЕРБ да си вземат чат-бот с изкуствен интелект, отговарящ вместо тях . 1| 7173 |17.02.2023 Изкуственият интелект на Microsoft: Писна ми да съм чат робот и да ме използват . 1| 3000 |01.02.2023 Световната среща за изкуствен интелект събира пет социални робота на едно място . 0| 2988 |29.01.2023 Изкуствен интелект на Google твори музика по текстово описание

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads