Реклама / Ads
0| 3881 |25.12.2022 НОВИНИ

Още през януари 2023 г. започва кандидатстването по новата Програма за конкурентоспособност

.
Източник: личен архив
Още през януари 2023 г. Министерството на иновациите и растежа отваря за кандидатстване първата процедура по новата програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ (ПКИП) 2021-2027 г. Тя ще е за разработване на иновации в микро-, малките и средни предприятия с бюджет от 127 млн. лв, това съобщиха от Министерството на иновациите и развитието.

ПКИП бе одобрена от Европейската комисия за рекордно кратък срок –  изпратена бе на 16 август и одобрена на 3 октомври. Общият й бюджет е 3 млрд. лв.

 

Тя е продължение на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 (ОПИК) и е една от двете големи програми за бизнеса, управлявани от Министерството на иновациите и растежа. Чрез нея ще се подкрепят иновации в микро-, малките и средни предприятия в различни етапи от развитието им. Ще се плащат партньорски проекти между малки и средни предприятия и големи дружества за разработване на нови технологии и иновации.

 

Основните приоритети на Програмата са два – „Иновации и растеж“ и „Кръгова икономика“. Предвидени са средства за разработване и внедряване на иновации във фирмите, развитие на предприемаческата екосистема, създаване на нови или развитие на вече съществуващи компании с фокус върху високотехнологичните сектори на промишлеността, защита на патенти, индустриална собственост и др.

 

Ще се стимулира дигитализацията, повишаването на киберсигурността, поверителността на данните в малките и средни предприятия и на уменията на персонала за работа с технологиите от Индустрия 4.0.

 

Освен за по-голяма енергийна ефективност и самостоятелност на фирмите, във втория приоритет – „Кръгова икономика“, е заложено финансиране за по-ефективно използване на ресурсите, разработването на продукти с по-голяма трайност или с възможност за рециклиране, повишаване на употребата на вторични суровини, подобряване управлението на отпадъците и др.

 

Следващата процедура на МИР се отваря също в началото на 2023 г., в размер на 117,5 млн. лв. – за подобряване на производствения капацитет на малки и средни предприятия, семейни фирми, компании от творческите индустрии и занаятите. След нея предстои и трета процедура – около средата на 2023 г. – за внедряване на иновации в малки и средни предприятия за близо 300 млн. лв.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2781 |25.12.2022 Президентът: Нека днешният свят празник донесе здраве, надежда и топлина във всяко семейство . 4| 2943 |24.12.2022 Володимир Зеленски предупреди за възможни руски атаки през следващите дни . 1| 2941 |23.12.2022 Няма да има отстъпка от 25 стотинки за литър гориво от януари . 2| 3310 |23.12.2022 Флорида започва разследване срещу производителите на COVID ваксините

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads