Реклама / Ads
0| 2520 |16.11.2022 НОВИНИ

Oсиновяване? Не и без съгласието на детето

.
Утвърдиха методиката за вписване в регистъра на деца, които могат да бъдат пълно осиновени.

За това информира д-р Теодора Иванова, председател на Държавната агенция за закрила на детето. Насоките са утвърдени и от Румяна Петкова, изпълнителен директор на Агенцията за социално подпомагане.

 

Зачита се правото на детето да има мнение и да го изразява по време на целия осиновителен процес, пишат в мотивите си към документа от ДАЗД, съобщи NOVA.

 

„В документа ясно е разписано, че на възгледите на детето се обръща дължимото внимание, съответстващо на възрастта и зрелостта му. Изследването на мнението и нагласите на детето се разглежда в пряка връзка с определяне на най-добрия негов интерес, което, съгласно Закона за закрила на детето, представлява преценка на желанията и чувствата на детето, физическите, психически и емоционални потребности, възраст, пол, минало и други характеристики, опасността или вреда, която му е причинена или има вероятност от такава, способността на родителите да се грижат за него и последиците, които ще настъпят за детето при промяна на обстоятелствата”, се казва в мотивите за промени в методиката.

 

Основен акцент в този документ са правилата за вписване в регистъра на дете, което има прекратено осиновяване. Създаден е ясен регламент за действията, които социалните работници да направят в интерес на детето, което е разсиновено.

„Държавната агенция за закрила на детето периодично събира информация от всички окръжни съдилища в страната и от Софийски градски съд за допуснатите разсиновявания на деца. За 2021 г. те са 21 на брой. В тази връзка екипът на ДАЗД ще положи повече усилия, за да се минимизира този процес, който оставя изключително тежък отпечатък върху детето“, каза Теодора Иванова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4145 |15.11.2022 Майката на Сашко се прибира от чужбина. Детето се издирва и в крайните квартали на София . 2| 2675 |13.11.2022 Румен Радев от Перник: Ще продължава издирването на детето, докато няма добър резултат . 6| 13793 |10.11.2022 Деси Иванчева плаче на вратата: Не знам какво става с детето /снимки/ . 3| 5691 |10.11.2022 Албена Белянова: Готова съм да гледам детето на Десислава Иванчева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads