Реклама / Ads
0| 3110 |15.06.2022 НОВИНИ

Османи: Ако има воля, още утре може да се постигне споразумение с България

.
Буяр Османи Източник: БГНЕС
Чакаме да видим как ще продължим преговорите с България. Времето е малко, очите на 18 милиона души от Западните Балкани са насочени към София какво решение ще вземе. Въпросът вече не е дали Северна Македония ще започне преговорите, въпросът е дали Западните Балкани изобщо имат европейска перспектива.
 

Това каза външният министър Буяр Османи на съвместна пресконференция в Скопие с хърватския си колега Горан Гърлич Радман.

 

Той определи двудневните целодневни разговори с българската делегация, водена от министър Теодора Генчовска миналия уикенд, като едни от най-добрите и като насърчение разговорите да продължат. Но по думите му след това, което се случи с правителството в София, „сега чакаме да видим какво следва, как ще продължим тези разговори“.

 

„Разбира се, времето е малко. Оставащите дни са в ръцете на България, страна, която през 2018 г. върна Западните Балкани в европейския дневен ред на срещата на върха в София, след което Загреб подпечата този дневен ред по време на своето председателство. Ще бъде ли „погребана“ пак в София - за съжаление, ще използвам такава дума - перспективата на Западните Балкани? Очите на 18 милиона души са обърнати към София какво решение ще вземе. Въпросът вече не е дали Северна Македония ще започне преговорите, въпросът е дали Западните Балкани изобщо имат европейска перспектива. Надявам се, че българските политици няма да позволят да се издигне паметник в София на гроба на най-успешната политика на ЕС през последните 75 години, каквато е политиката на разширяване“, каза Османи.

 

Според него ако има политическа воля, има достатъчно основание след досегашните разговори въпросът да се приключи още утре и да се постигне споразумение.

 

„Имаме политическа воля, готови сме да продължим веднага след тази пресконференция с разговорите. Въпросът вече е за отношенията между ЕС и Западните Балкани. Дали тези отношения ще бъдат разрушени или съживени, е решение, което трябва да бъде взето от ЕС“, каза министър Османи, цитиран от БГНЕС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3119 |14.06.2022 Португалският премиер: Дебатът за статута на Украйна в ЕС може да застраши единството . 0| 3141 |14.06.2022 Новата КПКОНПИ ще може да се оглавява и от бивши агенти на ДС . 0| 3287 |13.06.2022 Инициатива ”Правосъдие за всеки”: Смяна на властта сега може да остави съдебната реформа в трета глуха . 0| 3570 |11.06.2022 Ковачевски пред Шолц: Не можем винаги да сме заложници на ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads