Реклама / Ads
86| 7577 |14.12.2020 НОВИНИ

Осмина от руските спецслужби замесени в опита за убийство на Навални

.
”Инсайдер” и ”Белингкат” публикуваха имената и фотографиите на 8 служители на руската Федерална служба за сигурност, които са участвали в атентата срещу Алексей Навални. Става дума за първия им опит да отровят руския опозиционер.
 

Според съвместно разследване на "Инсайдър", "Белингкат", CNN и "Шпигел" в опита да елиминират руския опозиционер са участвали 8 служители на Института по криминалистика към ФСС. В него се твърди, че два месеца преди отравянето на Навални в Томск е бил направен опит в Калининград, при който е пострадала съпругата му Юлия, пише още "Сега".

 

Разследващите журналисти са успели да идентифицират предполагаемите участници в покушението на Навални благодарение на метаданните от телефонни разговори, които са съпоставени с офлайн бази данни и данни от открити източници.

 

Журналистите посочват имената им: директорът на института Станислав Макшаков, Олег Таякин (старши офицер в групата по отравянето на Навални, който координира действията на останалите), Алексей Александров (според Инсайдер е ключов оперативен работник, ) Иван Осипов, Константин Кудрявцев, Алексей Кривошчеков, Михаил Швец, Владимир Паняев.

 

Разследването е установило, че в началото на юли 2020 г. Александров, Швец и Паняев заминават за Калининград, където по същото време са Навални и жена му. Двамата планират да прекарат отпуска си в хотел "Шлос Отель Янтарный". Двама служители на хотела разказват на журналистите, че ден преди да пристигне семейство Навални, в хотела са се появили цивилни лица, говорили са с началството, отишли и в стаята, приготвена за Навални, какво са правили не е известно и след това си тръгнали. На 6 юли по време на разходка на Юлия й става зле.

 

"Ходех по улицата, чувствах се съвсем нормално. И внезапно ми стана зле. След това още по-зле. А после толкова зле, както никога дотогава. Алексей ме пита: Какво те боли? Как да ти помогна? Но мен нищо не ме болеше и не разбирах какво ми става. Донесе ми вода и се прибрах в стаята. По пътя приседнах на пейка и едва успях да се изправя след това. На сутринта нищо ми нямаше", разказва Юлия Навални.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 55| 8014 |09.11.2020 Руските шпиони в САЩ посъветвали Путин да не бърза да поздравява Байдън . 30| 7985 |24.10.2020 Цветан Цветанов: Борисов маневрираше между всички, смятайки, че ще ги надиграе, за да прокара руските интереси . 20| 7152 |05.10.2020 Турция вбеси САЩ - активира руските ракети С-400 за гръцките F-16 . 58| 9186 |11.09.2020 Очаквана атака! Румънска медия твърди, че руските служби стоят зад протестите у нас. Дирижирал ги президента и Божков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads