Реклама / Ads
1| 5313 |01.11.2010 НОВИНИ

Отбелязваме Деня на Будителите със стачки

.
На днешния Ден на Будителите студенти и преподаватели от Алма Матер, учени от БАН и лекари излизат на протест срещу политиката, която провежда правителството.
 

Стачката на Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще започне в 11:00 часа от сградата на Ректората. Лекарите също ще протестират на днешния празник. За да не оставят пациентите без болнична помощ, те ще излизат пред здравните заведения на щафета. Лекарите настояват бюджетът за 2011 г. да не ощетява, както тях, така и пациентите. От съсловието искат още до месец здравната каса да изплати всички дължими суми.

Както винаги най-доволни от днешния Ден на Будителите са учениците, които получиха три последователни почивни дни. На днешния 1-ви ноемри почитаме паметта на българските просветни дейци и революционери.

 В освободена от османско робство България хората осъзнават подвига на възрожденските писатели и революционери, които създали атмосферата и довели българския дух до решимостта да поведе борба за държавен суверенитет. Много градове и села искат да отдадат заслужената признателност към народните будители не само като кръщават улици, читалища и училища на тяхно име. По тази причина Стоян Омарчевски, министър на народното просвещение на България, през 1922 г. внася предложение в Министерския съвет за определянето на 1 ноември за Ден на българските народни будители. За първи път е честван в Пловдив през 1909 г., а от 1922 до 1945 г. е общонационален празник.

От 1945 година празникът е отменен и след дълго прекъсване, със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36 Народно събрание, на 28 октомври 1992 г. се възобновява традицията на празника. Първи ноември официално е обявен за Ден на народните будители и неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната. Идеята за възстановяването му е на Петър Константинов. По време на тоталитарния режим у нас на 1-ви ноември се чества Ден на българската журналистика по повод отпечатването на първия брой на вестник "Работническо дело" през 1927 година, превърнал се в партиен орган на БКП през 1948 г.

Сред най-популярните български народни будители са Свети Паисий Хилендарски, Иван Вазов, Григорий Цамблак, Константин Костенечки, Владислав Граматик, Матей Граматик, Свети Иван Рилски, Неофит Бозвели, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги Стойков Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов и много други.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4789 |27.10.2010 БАН излиза на протест след Деня на Будителите . 20| 5185 |09.05.2010 Отбелязваме Денят на Европа и Денят на Победата . 9| 5045 |21.01.2010 И новата власт забрани стачките пред парламента . 0| 5351 |28.04.2009 Отбелязваме Световния ден за безопасност на труда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads