Реклама / Ads
3| 5404 |03.07.2020 НОВИНИ

Откриха незаконно сметище в защитена от ”Натура 2000” зона

.
Източник: снимка, архив
Ново незаконно сметище се появи у нас. Този път то се намира в защитена зона “Котленска планина”, която е част от НАТУРА 2000.
 

Това е поредната порция по скандала “БоклукГейт”. Нерегламентирани сметища започнаха да изникват в страната още в края на миналата година, а един от последните скандали е този с бизнесмените братя Бобокови, които доведоха до оставката и ареста на зам.-министъра от МОСВ Красимир Живков.

 

Новото незаконно сметище се намира край село Маломир. То е било установено след сигнал на горски инспектори. След проверка станало ясно, че че камион на община Върбица е депонирал отпадъци в защитената природна територия. Екоинспекцията в Шумен разпореди незабавно почистване на терена.

 

При редовен оглед на региона горските служители забелязали камион с отпадъци да влиза в гората до село Маломир.

 

"Проследихме го и го заварихме в момент да разтоварва битови отпадъци в горската територия", заяви Красимир Георгиев, мобилен екип за опазване на горски територии към СИДП, съобщават от БНТ.

 

Заедно с камиона се движел трактор, който след изсипване на отпадъците, ги затрупвал с пръст. А горският път до незоконното сметище бил добре утъпкан със следи от редовно преминаване на тежки камиони.

 

"Допълнително е наслагван трошен асфалт, за да може автомобилът дори и в дъждовно време да влиза да разтоварва отпадъци", заяви Красимир Георгиев, от мобилен екип за опазване на горски територии към СИДП.

 

След сигнал пристигнала полиция, която изненадала двамата работници, превозвали боклука, които признали, че отпадъците са от организираното сметосъбиране във Върбица. Пред екоинспекторите служител на общината обяснил, че общинският камион е в гората заради технически проби.

 

"Колата не работи, дошла е да пробва копчетата. Като е тръгнала колата, багерът обратно всичко в колата и заминава", заяви Мехмед Джамалов от община Върбица.

 

"Това е изключително сериозно нарушение. За мене говори за неконтролирано управление на тези отпадъци. Не зная кой, по каква вина, тепърва ще уточняваме, е решил да изсипва тези отпадъци тук, но абсолютно недопустимо", заяви Петър Петров, РИОСВ-Шумен.

 

До 7 юли община Върбица трябва да възстанови терена в първоначалния му вид. За нарушението на общината ще бъде наложена глоба от 3 000 до 10 000 лева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 7900 |01.07.2020 Стефан Гамизов: Всички диктатори завършват еднакво. Мразени и захвърлени на сметището на историята . 8| 4880 |30.06.2020 Нов свински грип откриха в Китай, вирусът е с пандемичен потенциал . 24| 7519 |25.06.2020 Прокурорската колегия срещу Божков: Незаконното проследяване на прокурор е криминален натиск . 7| 5995 |25.06.2020 Откриха мъртъв сина на Никита Хрушчов в САЩ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads