Реклама / Ads
2| 2764 |22.03.2023 НОВИНИ

Откритата у нас картина на Полък: От личната колекция на диктатора Чаушеску

.
Откритата у нас картина на Джаксън Полък е с послание за рождения ден на холивудската звезда Лорън Бекол. Датите на гърба съвпадат, заяви на брифинг пред журналисти прокуратурата. Произведението бе намерено при спецакция на ГДБОП вчера, а според първоначалните експертизи става дума за оригинал. По информация на Българската национална телевизия картината е била част от личната колекция на румънския диктатор Николае Чаушеску.
 

“На моята много талантлива и скъпа приятелка Лорън Бекъл. Честит рожден ден! 16 септември 1949", гласи посланието на гърба на откритата у нас картина. 

 

Датата 16 септември съвпада с рождения ден на американската актриса, която през 1949 година е изгряваща холивудска звезда. Бекъл е носителка на "Златен глобус" и има номинация за "Оскар". Освен филмовата й кариера, тя се изявява и на театралната сцена зад океана, за което има награда "Тони".

 

Освен посвещението, върху картината има поставени и други знаци, които ще бъдат оповестени след като стане ясно кое е автентично и кое не, заявиха от Софийската градска прокуратура. 

 

По информация на източници на "По света и у нас" на гърба на картината има и надпис на румънски език като има данни, че творбата е попаднала в личната колекция на румънския комунистически лидер Николае Чаушеску.

 

Към момента е установено, че стилът и техниката на творбата отговарят на стила на Джаксън Полък. Освен това извършеният флуоресцентен анализ, който показва точния химичен състав на цветовете, които съвпадат с пигментите, използвани от Полък в други негови произведения. 

 

Комисия от трима български експерти, обаче, уточнява, че макар и важно, това не е заключително доказателство за това дали творбата е оригинал.

 

По указания на наблюдаващия прокурор се подготвя допълнителна експертиза на произведението. Ще се търси и международна правна помощ.

 

Българинът, у когото е открита картината, не е бил нейн собственик, а я е съхранявал. Той казва, че не е знаел дали платното е автентично или не.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3723 |22.03.2023 Първи експертизи: Откритата у нас картина на Полък е оригинал . 4| 3731 |22.03.2023 Галерист: Подписът на Полък нищо не означава. Съмнявам се, че откритата картина в София е автентична . 7| 3766 |21.03.2023 ГДБОП откри в България картина на Джаксън Полък за 50 млн. евро . 2| 3002 |15.11.2022 Екоактивисти посегнаха на още един шедьовър - известна картина на Густав Климт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads