Реклама / Ads
0| 4338 |13.07.2015 НОВИНИ

Отлагат премахването на незаконни постройки в Гърмен, временно

.
протестите няма да спрат, казват местните хора
Временно се отлага предвиденото за днес премахване на незаконни постройки в община Гърмен, съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройство.
Във връзка с получено по неофициален път писмо от секретаря на отделение в Европейския съд по правата на човека в Страсбург до адвокат Даниела Михайлова по отношене на депозирана от нея жалба и необходимостта от предоставяне на допълнителна информация от страна на българското правителство временно се отлага премахването на незаконните постройки в кв. „Кремиковци“ на село Марчево, община Гърмен, което беше насрочено за 13 юли. В допълнение, за необходимостта от временно отлагане на премахването са получени и писма от Министерството на труда и социалната политика и Държавната агенция за закрила на детето, както и от неправителствени организации като Хелзински комитет и други. Припомняме, че изпълнението на заповедите за премахване на тези постройки са потвърдени от Върховния административен съд и подлежат на изпълнение от страна на административните органи. Преди да пристъпи към изпълнението им, през месец май т.г., Дирекцията за национален строителен контрол е изпратила писма запитвания до дирекция „Социално подпомагане“ и Държавната агенция за закрила на детето относно възможността за осигуряване на социална услуга на засегнатото население. Информация за такава не е получена. По-късно, на 3 юли, директорът на дирекция „Социално подпомагане“ – Гоце Делчев информира, че са предложени съответните социални услуги – временно настаняване или „седмична грижа“ за децата на четири семейства, чиито сгради са премахнати. Членовете на тези семейства са отказали настаняване в социални жилища, като към настоящия момент те са настанени и живеят в домовете на техни роднини. Предложено е настаняване и на две семейства, чиито незаконни строежи бяха предвидени за премахване на 13 юли, но те също са отказали. Във връзка с подадени нови жалби против писма на ДНСК за възлагане принудителното изпълнение на влезлите в сила заповеди за премахване на незаконните строежи на 10 юли. Административен съд – Благоевград прекрати производствата по тях, като ги определи като неоснователни, поради недопустимост на подадените жалби, както и отхвърли искането за спиране на принудителното производство. Жалбите бяха депозирани от упълномощени процесуални представители на Стоян Айдаров и Красимир Илиев, чиито семейства обитават двата незаконни обекта, предвидени за премахване на 13 юли. Обръщаме внимание, че незаконните постройки в кв. „Кремиковци“, за които има издадени и влезли в сила заповеди за премахване, са опасни и застрашават живота и здравето на обитателите им, сред които има малолетни и непълнолетни лица. В тях не са осигурени нормалните за обществото хигиенни условия, тъй като липсват водоснабдяване и санитарни възли.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5064 |02.07.2015 Искат да се криминализира незаконния добив на въглища . 0| 4571 |30.06.2015 Полицаите отлагат протеста за 5 юли, оттеглят исканията за оставки . 0| 4625 |23.06.2015 Официално: 5 области с незаконни адресни регистрации . 0| 4346 |18.06.2015 Кънчев и Миков с обща оферта за незаконните цигански къщи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads