Реклама / Ads
12| 6234 |18.04.2010 НОВИНИ

Отвориха частично българското небе, Първанов пропуска погребението на Качински

.
Летищата в София и Пловдив са временно отворени за полети. Новината потвърди изпълнителният директор на ДП "Ръководство Въздушно движение" Георги Ангелов. След прецизен анализ на ситуацията, свързана с движението на облака от вулканичен прах от Исландия, е взето решение за временно отваряне на югозападното въздушно пространство.
 
Това съобщи Дарик радио.
Според изпълнителния директор на аеропорта Пламен Станчев, ще бъдат обслужвани направленията, които са южно от България, тъй като на север и запад все още няма промяна в състоянието на въздушното пространство и не се извършват полети.

По-рано днес към 09.00 ч., местно време бе спряно обслужването на въздушния трафик в страната. Забраната се отнасяше за всички летища, съобщиха от пресцентъра на МТИТС.
За решението са уведомени авиационните оператори и съседните държави, съобщиха от ”Ръководство въздушно движение”.
Заради иландския вулкан Ейафялайокул,  първоначално от 00.00 часа на 18 април северно от Стара планина, ДП „Ръководство въздушно движение" спря обслужването на пространството, определено за въздушен трафик. Това съобщи генералният директор на ведомството Георги Ангелов. Територията включва летищата Варна и Горна Оряховица, а забраната се отнася за северно от 43-я паралел.
За решението са уведомени авиационните оператори в страната, както и съседните държави, предупредиха от транспортното министерство. Причината за крайната мярка е приближаващият България прашен облак, от изригналия в сряда вулкан Ейафялайокул в Исландия.

Метеоролози от БАН смятат, че атмосферните условия ще разсеят облака от вулканична пепел и територията, на север и България няма да бъде засегната.

Румъния затвари цялото си въздушно пространство още вчера, след като метеоролозите съобщиха, че облакът ще покрие цялото въздушно пространство на страната от 21 часа местно време, предупреди премиерът Емил Бок. Хърватия и съседната й Словения също затвориха въздушното си пространство заради преминаването на вулканичната пепел на юг от Исландия, а ЕС отложи предвидената за понеделник в Брюксел среща на земеделските министри заради нарушения трафик.

Украйна е затворила и последното си действащо летище - в Симферопол. Очаква се и въздушното пространство над Финландия да бъде затворено до понеделник привечер, предаде „Ройтерс".

Президентът Георги Първанов пък ще реши днес сутринта дали ще пътува за погребението на полския президент Лех Качински и съпругата му Мария. Това съобщиха вчера от “Дондуков” 2, цитирани от в. "Труд".

Церемонията трябва да почне в 15 ч българско време в Краков. Небето над Полша вчера бе затворено, разрешаваха се полети само на военни самолети и хеликоптери до височина 6000 м. С такава машина ще бъдат транспортирани ковчезите на сем. Качински от Варшава в Краков.

В България днес е ден на траур по повод гибелта на президента на Полша Лех Качински, неговата съпруга и полската делегация край руския град Смоленск на 10 април т. г.

Днес Лех Качински и съпругата му Мария ще бъдат погребани в Краков, в криптата на катедралата към кралския замък “Вавел”. Там е пантеонът на някои от най-почитаните личности в полската история.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4627 |13.04.2010 Ветото на Първанов няма да мине . 6| 5238 |12.04.2010 Първанов 2 пъти на косъм от катастрофа . 21| 6273 |11.04.2010 Приземяват самолета на Първанов след трагедията в Смоленск . 12| 4804 |08.04.2010 ДПС одобрява ветото на Първанов върху НПК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads