Реклама / Ads
7| 3066 |02.11.2021 НОВИНИ

СО пак увеличава парите за чистене на улици, но контрол на фирмите няма

.
Близо 40% повече площ ще чисти Столичната община. Инвестират се допълнителни пари в миенето на улици. Обещанието на местната управа в София е за по-чист въздух. То идва на прага на зимния сезон и традиционно критичните стойности на фините прахови частици във въздуха всяка година. Въпросът обаче е какво ще е качеството на услугата.
 

237.69 млн. е предложената план-сметка за осигуряване на чистотата в града през следващата година. СО планира да похарчи 17.3 милиона лева повече за миенето на улици като това остава основният метод за борба с лошия столичен въздух. Миенето ще се случва 24 пъти годишно. Включени са нови улици в плана на столичната община. 

 

Дали обаче това ще реши проблемите с мръсния столичен въздух остава под въпрос.

 

Само преди няколко месеца от “Спаси София” алармираха, че това е идеална схема за кражби на милиони. От организацията поискаха да се променят договорите с почистващите фирми и да се наложи независим контрол върху качеството на работата. 

 

Освен това изглежда увеличаването на парите в това перо от бюджета на СО е тенденция. В края на миналата година мнозинството в Столичния общински съвет от ГЕРБ, ВМРО и Атака, гласуваха рекордните 220.4 милиона за сметосъбиране, което е с 4 милиона повече от разходите за същата дейност година по-рано - през 2020 г. В момента 237,69 млн. е предложената план-сметка за осигуряване на чистотата в града през 2022 г. 

 

И тогава е увеличен обема за миенето на улици в София. Резултатът обаче не бе особено впечатляващ - дни наред българската столица удряше челните места в класации за най-мръсен въздух в света. Увеличена бе и кратността на миенето.

 

Процесът обаче не се контролира. Не е ясно извършват ли се проверки, налагат ли се глоби. 

 

По информация на в. “Сега” фирмите, натоварени с тази дейност са свързани с известните бизнесмени Кирил Домусчиев, Румен Гайтански, известен като Вълка, собствениците на фирма "Титан" - Димитър Борисов и Иво Иванов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3128 |22.10.2021 Цената за синята зона в София няма да се увеличава . 3| 3290 |15.10.2021 Увеличават ковид леглата в столичните болници . 3| 3014 |12.10.2021 ”Пирогов” увеличава с пет леглата за ковид болни . 4| 4259 |07.10.2021 Политологът Стр. Делийски: България си е почти офшорна зона, важно е откъде са парите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads