Реклама / Ads

12| 3703 |06.05.2019

Папа Франциск призова за мир срещу всички форми на егоизъм и безразличие

.
Папа Франциск по време на събитието
От столичния площад ”Независимост” папа Франциск призова за активен и укрепен мир срещу всички форми на егоизъм и безразличие, които ни карат да поставяме дребните интереси на някои над неприкосновеното достойнство на човека.

Това каза Папа Франциск в молитвата си за мир в заключителния етап от неговото апостолическо пътуване в България.

 

Преди папата свое послание за мир отправиха представители на пет.  На трибуната не присъстваха представители на Българската православна църква, защото каноните не допускат общо богослужебно или молитвено последование с папата заради православните правила. Молитвата от името на православните в България бе изпълнена от детски хор. Молитвата е известната у нас Вазова молитва „Дядо Господи, прости ме” – по текст на Иван Вазов, информира БГНЕС.

 

Шест деца от различни религии запалиха факли, като символ на победата на светлината и мира над тъмнината и противопоставянето. Хиляди хора, сред които поклонници от чужбина са на площада, за да чуят думите на Светия отец. Събитието за мир е заключителното събитие от посещението му у нас.

 

Ето какво каза папа Франциск:

„Господи, направи от мен инструмент на твоя мир. Нека да нося истината там, където има пречка, там където има отчаяние да има радост. Светлина да има там, където царува тъмнина. Учителю, направи не толкова да търся утеха, колкото аз да утешавам. Не толкова да търся любов, колкото да обичам, защото давайки – получавам. Умирайки, се раждаме за вечен живот. Амин! Така започна молитвата за мир на папа Франциск.

 

„Скъпи братя и сестри,

Молехме се за мир с думи, вдъхновени от Св. Франциск от Асизи, велик влюбен в Бог, Творец и Отец на всички. Любовта, на която той бе свидетел със същата страст и искрено уважение към творението и към всеки човек, когото срещаше по своя път. Любов, която е променила погледа му, давайки му да осъзнае, че във всеки един има „проблясък на светлината, която идва от личната ни сигурност, че сме безкрайно обичани, над всичко”. Любов, която го е накарала да бъде истински миротворец. И всеки от нас, по неговия пример, също е призован да стане строител, „ковач” на мира. Мир, за който трябва да се молим и за който трябва да работим, дар и задача, подарък и постоянно и ежедневно усилие за изграждане на култура, в която дори мирът е основно право. Активен и „укрепен” мир срещу всички форми на егоизъм и безразличие, които ни карат да поставяме дребните интереси на някои над неприкосновеното достойнство на всеки човек. Мирът изисква и моли да направим от диалога – път, от общото сътрудничество – наше поведение, от взаимното опознаване – метод и критерий, за да се срещнем в това, което ни обединява, да се уважаваме в това, което ни разделя и да се насърчим да гледаме на бъдещето като пространство на възможности и достойнство, особено за бъдещите поколения, заяви папата в своята молитва.

 

Тази вечер сме тук, за да се молим пред тези факли, донесени от нашите деца. Те символизират огъня на любовта, който гори в нас и който трябва да се превърне в фар на милосърдието, фар на любов и мир в средата, в която живеем. Фар, който бихме искали да запали целия свят. С огъня на любовта ние искаме да разтопим леда на войната. Преживяваме това събитие за мир при руините на древна Сердика, в София, сърцето на България. Оттук можем да видим местата за поклонение на различни църкви и вероизповедания: „Св. Неделя” на нашите православни братя, „Св. Йосиф” на нас – католиците, синагогата на по-големите ни братя – евреите, джамията на нашите братя мюсюлмани и в близост – църквата на арменците.

 

На това място, в продължение на векове, са идвали софиянци българи, принадлежащи към различни културни и религиозни групи, за да се срещнат и разговарят. Нека това символично място да се превърне в свидетелство за мир. В този момент гласовете ни се сливат и в унисон изразяват пламенното желание за мир: нека мирът се разпространи по цялата земя! В нашите семейства, във всеки от нас и особено по тези места, където толкова много гласове са били заглушени от войната, задушени от безразличие и игнорирани от смачкващото съучастие на заинтересуваните групи. Нека всички да съдействат за осъществяването на този стремеж: представителите на религиите, на политиката, на културата. Всеки, където и да се намира, изпълнявайки задачата, която му е поверена, може да каже: „Направи от мене инструмент на твоя мир”. Апелът е да се осъществи мечтата на папа Св. Йоан XXIII за една земя, където мирът да бъде като у дома си. Да следваме неговото желание и с живота си да кажем: Pacem in terris! Мир на земята, на всички хора, които Господ обича”, завърши посланието за мир на папа Франциск.

 

Преди Негово Светейшество различните вероизповедания отправиха своите молитви за мир на пл. „Независимост”.

 

Главният арменски епископ Исахак Похосян отправи молитвата за мир на арменския народ. Последва еврейска песен, с която деца отправиха молитвата за мир на еврейския народ. След това и евангелските църкви в България с песен отправиха своя поздрав за мир. Наред бе и мюсюлманската молитва за мир.

Папата се сбогува с представителите на различните вероизповедания у нас с прегръдка.

 

С папамобила си главата на Римокатолическата църква папа Франциск се отправи на обиколка на всички храмове на различните вероизповедания у нас.

 

Сред гостите на площада бяха президентът Румен Радев, министър-председателят Бойко Борисов, министрите от кабинета му, кметът  и зам.-кметът на София, главният мюфтия Мустафа Хаджи, Симеон Сакскобургготски и неговата съпруга и много други официални лица.

 

Утре рано сутринта папа Франциск ще бъде изпратен от премиера Бойко Борисов. Папата продължава посещението си в Северна Република Македония.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Папа Франциск се среща с католическата общност у нас 5| 3159 |06.05.2019 . Протойерей Йоан Куков: Свети Георги е по-важен от папа Франциск 6| 3395 |06.05.2019 . Папа Франциск даде първо причастие на 250 българчета в Раковски 18| 3592 |06.05.2019 . Какво има в куфарчето, което носи охраната на папата? 4| 8424 |06.05.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ