Реклама / Ads
2| 4003 |06.05.2019 НОВИНИ

Папата към бежанците: Молете се за мен, всичко добро на вас

.
Квартал ”Враждебна” Източник: БНТ
Благодаря ви за вашата добра воля и ви пожелавам всичко добро на вас и на вашите сънародници, които сте оставили във вашата родина. Господ да ви благослови. Молете се за мен”. Това каза папа Франциск на бежанците и кандидати за убежище, настанени в центъра в столичния квартал ”Враждебна”.
 

Деца-бежанци, които имат и сформиран детски хор, изпълниха български детски песни на папата, подариха му саморъчно направени картички и подаръци. В центъра католическата благотворителна неправителствена организация "Каритас" организира редица дейности и ателиета, целящи социализация и образование на бежанците.

 

"Много ви благодаря за вашето гостоприемство. Благодаря за тези толкова хубави песни. Те са, които носят радост във вашия път. Той не е винаги лесен, защото е изпълнен с болка. Трябвало е да оставите родината си и да търсите друга. Но винаги остава надеждата. Светът е изпълнен с емигранти, с хора, които търсят ново място за живеене и техният път е един кръст", заяви още папа Франциск.


Папата, който е определян също и за папата на хората от периферията, на маргинализираните общности, често е обръщал внимание именно на бежанци и мигранти. Той традиционно акцентира на съдбата на бежанците, призовава те да бъдат приемани, интегрирани, да им се протегне ръка. Призовава да се градят мостове, за да не стават хората затворници на собствените си стени. Такова послание отправи той вчера и от София.

 

Папата често критикува и политиците, насаждащи омраза срещу мигрантите. Изразява благодарността си към организациите, които спасяват и се грижат за мигранти, и порицава "лицемерието на онези, които си затварят очите за бедните по света, търсещи сигурност и достоен живот".

 

Във "Враждебна" в момента няма много настанени кандидати за бежански статут, а общо всички центрове за бежанци и мигранти в страната са запълнени на под 7 на сто от капацитета си.

 

След срещата си, папата замина за град Раковски, където днес предиобед ще има литургия с първо причастие за около 250 български деца.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4591 |06.05.2019 Дякон Иванов: В подаръците за папата има и дипломация . 2| 4360 |05.05.2019 Папата ще даде първо причастие на 242 деца в Раковски . 12| 4706 |05.05.2019 Папата: Да бъдеш християнин е призив да вярваш, че Божията любов е по-голяма от всяко огорчение или грях . 11| 4632 |05.05.2019 Кулминацията: Папата отслужва празнична литургия в центъра на София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads