Реклама / Ads
21| 4984 |09.09.2023 НОВИНИ

Парламентарен шут на докладите за работата на разузнаването и контраразузнаването

.
В парламента
Годишните доклади на Държавна агенция ”Национална сигурност” и ”Държавна агенция разузнаване” не бяха приети вчера от парламента. Това стана с гласовете на депутатите от ”Продължаваме промяната - Демократична България”, ГЕРБ-СДС и ДПС. Докладите бяха разгледани на закрито заседание на парламента. На него беше приет само отчета на Военното разузнаване.
 

С този ход партиите, които подкрепят правителството показаха на шефовете на двете служби, че не харесват работата им. Пламен Тончев в ДАНС и Антоан Гечев в ДАР бяха назначени от президента Румен Радев по предложение на служебното правителство на Стефан Янев.

 

За да се премине към смяната им обаче трябва да се променят няколко закона, според които освобождаването и назначаването на шефовете на специалните служби става с указ на президента.


Още преди два месеца премиерът Николай Денков обяви в интервю за излизащото в Брюксел издание "Политико", че един от приоритетите на новото правителство е широкообхватна реформа на разузнавателните служби за изкореняване на агентите на Москва.


Преди десет дни от "Продължаваме промяната" поискаха от ГЕРБ да заеме позиция в конфликта с президента Румен Радев по темата за службите за сигурност.


На това заседание депутатите не приеха и доклада на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства за извършената дейност през 2022 година. От него стана ясно, че през миналата година специални разузнавателни средства (СРС) са използвани при 2325 лица.


Най-често те са използвани за престъпления от организирана престъпна група, наркотични вещества, акцизни стоки, кражби, подкуп, престъпления против митническия режим и други.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4134 |08.09.2023 Денков: Винаги съм казвал, че съм умерен оптимист. Докато мога да си върша работата, ще я върша . 9| 4177 |28.08.2023 Кирил Петков: Можем да постигнем успех по Шенген, ако си свършим работата през септември в НС . 0| 2805 |18.08.2023 Промени в Кодекса на труда относно работата от разстояние предлага социалното министерство . 17| 2611 |08.08.2023 СЕМ излезе с позиция след изказване на премиера за работата на медийния регулатор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads