Реклама / Ads
46| 5950 |12.05.2011 НОВИНИ

Първанов нямал трофей от архар, а и пушката му била евтина

.
Aрхар
Ловната пушка на президента Георги Първанов, с която е увековечен на снимки, излезли в медиите, не струвала 50 000 лв., а десетократно по-малко; той не притежавал и трофей от обстрелян архар. Това се казва в отговор на главния секретар на президентството Красимир Стоянов, изпратен днес до парламентарната комисия “Антимафия”.
 

Два часа днес депутатите заседаваха по сигнал на еколога Стефан Аврамов, който се интересуваше с какви средства президентът упражнява ловното си хоби и колко струват трофеите му. В крайна сметка решението на народните избраници бе: Президентът не е извършил корупционни действия.

Те обаче го оневиниха наполовина – по въпроса дали е в конфликт на интереси отказаха да се произнесат, защото това вече не е в тяхната компетентност. Топката е в ръцете е новата Национална комисия за установява и предотвратяване на конфликта на интереси, чиито трима представители от парламентарната квота бяха избрани днес.

Гражданинът Аврамов бил могъл, ако има желание, да се обърне към този контролен орган и да се сезира и него за евентуални президентски прегрешения.

В отговора от президентството се казва, че „държавният глава не би могъл да изпадне в конфликт на интереси във връзка с участие в лов, тъй като няма управленски правомощия по отношение на ловните стопанства, нито притежава разпоредителни правомощия с публични средства“.

„Първанов не е изтрепал 20 глигана в резервата „Белене“, опровергават се твърденията на Аврамов, дори „не е стъпвал на този остров-резерват“. Не е ловувал елени в Тервел, а във варненското село Долище наистина е убил глиган, но е заплатил трофея със собствени средства. Никога не е бракониерствал. Разходите, които прави, за да поддържа хобито си, са по джоба му. Със собствени средства плаща за всичките си пътувания из страната. „В България са регистрирани около 120 хил. ловци и всеки посветен в темата знае, че участието, например в групов лов с ловна дружинка, е разход, достъпен за всеки редови ловец“, пише още в отговора до парламентарната комисия.

От президентството не изключва „възможността следващия път комисията да бъде сезирана като се позове на „нови разкрития“ на подобни медии, като например появилото се наскоро твърдение, че Георги Първанов и Христо Стоичков заедно са си купили ловно имение в Южноафриканската република“.

„Тези публикации са част от политическата кампания за дискредитиране, с която се разпространяват от откровени и дори абсурдни лъжи до груби спекулации, касаещи имотното състояние, документите за което са публично достояние, и личния живот на президентството и семейството му“, се казва още в отговора.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5437 |12.05.2011 Питат Първанов има ли рога . 8| 5039 |10.05.2011 Борисов и Първанов в сградите с най-силна радиация . 32| 13667 |06.05.2011 Г. Първанов за последно: Г-да военни, не по устав, но от сърце – поклон! . 25| 5008 |05.05.2011 ГЕРБ пропуснали да информират Първанов за датата на изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads