Реклама / Ads
4| 4881 |25.11.2013 НОВИНИ

Първанов: Решенията на КСНС да са със задължителен характер

.
Георги Първанов Източник: Булфото
Решенията на КСНС трябва да имат задължаващ, а не препоръчителен характер и промяната във функциите на съвета трябва да бъде заложена при една по-мащабна промяна на Конституцията.
 

Това коментира пред журналисти във Велико Търново президентът в периода 2002-2012 г. Георги Първанов. Законодателството, свързано с дейността на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), трябва да бъде променено, за да стане този орган по-работещ, смята бившият държавен глава. Според него са необходими и други конституционни промени, които засягат президентската институция.

Българската Конституция не е свещена крава и не може идеята за промяна да бъде табу. Според Георги Първанов, трябва да се наеме адекватна група, която обстойно да прочете Конституцията и да отметне нейните точки на промяна. Според Първанов сегашната Конституция е адекватна за времето на преход през последните 24 години. Тя е помогнала за възходящото икономическо и законодателно развитие на България, но не пасва активно на сегашната държавна ситуация.

Основното, което трябва да се промени според него са възможността на президента като мажоритарно избран лидер да може да организира национални референдуми, без да е нужно да има съгласието на Парламента, който освен това избира и как да формулира въпроса към народа.

Друга промяна, която спомена Първанов е ветото на президента да се преодолява с по-голям процент от 120 народни представители, за да има мнозинство.
Първанов коментира, че проблемите в българската политическа система идват от лошото състояние на партиите. "Трябват партии, които да изглеждат по друг начин в идейно отношение, но не е задължително те да са нови", коментира Първанов.

В коментар относно инициативата за създаването на партия, наречена "Помак", Първанов заяви, че това е нов опит да се раздели българската нация на базата на религиозния принцип. Според него това е част от политиката на разкол, която някой подклажда в българското общество.

Първанов каза, че митингът на БСП и ДПС е бил мащабен, но не е допринесъл за сваляне на напрежението в обществото. "Въпросът на деня е как да се оздрави управлението на страната и как да се стабилизира обстановката в България", посочи Първанов.

Във Велико Търново той и членовете на създадената от него дискусионна мрежа участват в разговори за проблемите на културно-историческото наследство, държавността и лидерството.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 5304 |25.11.2013 Ангел Найденов хвали КСНС, постигал съгласие . 28| 5318 |21.11.2013 Плевнелиев доволен от КСНС . 47| 5203 |21.11.2013 Сергей Станишев: КСНС отправи важни послания към гражданите . 9| 5529 |20.11.2013 Започва КСНС при извънредни мерки за сигурност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads