Реклама / Ads
28| 4951 |05.07.2010 НОВИНИ

Първанов с вето над отпуските, иска си стария режим

.
Президентът наложи вето над промените в Кодекса на труда, които правителството гласува. Държавният глава върна проектозакона само ден, след като организира форум, в който изрази опасения от нарастващата трудова заетост.
 

Президентът Георги Първанов намекна още вчера, след речта си в НДК, че може да наложи вето върху новите промени в Кодекса на труда, приети от парламента. Те предвиждат натрупаните отпуски до 31 декември 2009 г. да бъдат изчистени до края на 2011 г. Въвежда се и изискване отпуските да се ползват година за година. Именно тези текстове Първанов е върнал за преразглеждане, с което на практика настоява да се върне старата практика с натрупването на отпуски от някои служители с месеци, та дори и години.

"Приетият закон предизвиква обществен интерес, тъй като има особено важно значение за огромен брой български граждани. С него се цели намаляване на неблагоприятните последици на икономическата криза, но се преуреждат и основни трудови права. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Държавният глава не е съгласен с разпоредбите на закона, които засягат трудовите права на гражданите, гарантирани от Конституцията на Република България, от задължения на българската държава по международни договори и не са присъщи на социалната държава, каквато България трябва да бъде според Преамбюла на Конституцията. Това се отнася до § 20, т. 2 (относно новия §3е) и § 21, т. 5 (относно новия § 8а) от приетия закон. С посочените разпоредби се отнема придобито от работниците и служителите право на отпуск – неговото реално упражняване и заместващото го парично обезщетение при прекратяване на трудовото, съответно служебното правоотношение.

Поради несъответствие на посочените текстове с Конституцията на Република България, с международни актове, с правото на Европейския съюз, както и с утвърдени вековни правни принципи президентът упражни правото си на вето върху закона.
При формиране на позицията си държавният глава отчете и изразените в публичното пространство становища, включително и официалното становище на КНСБ. Той споделя категоричната позиция на синдикалната организация, че ограничаването на правото на ползване и обезщетение за вече натрупани отпуски ще има негативно действие за правоимащите. Президентът смята, че направените предложения от синдикатите са рационални и би следвало да се отчетат при измененията на кодекса.", гласи съобщението, изпратено от прессекретариата на президентството.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 4692 |04.07.2010 Първанов тревожен за трудовата заетост и ниските заплати . 38| 5174 |01.07.2010 Триото Първанов, Станишев и Овчаров оценено на 1 млрд. лв. . 24| 5466 |29.06.2010 Първанов на антифашистите: Не на агресията! . 18| 6812 |28.06.2010 Премиерът: Първанов, да бъдеш много жив и здрав!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads