Реклама / Ads
17| 4737 |29.10.2010 НОВИНИ

Първанов влезе в задочен диспут с управляващите

.
Героги Първанов
Дистанцията между нас и останалите страни-членки се увеличава. Това заяви президентът Георги Първанов в изказването си по време на дискусия за стратегия 2020, организирана от президентската институция.

Държавният глава иинформира, че представители на правителството са били поканени на днешната дискусия и изрази надежда все пак някой от тях да дойде.

Той припомни, че преди една година бе организирана дискусия за икономическите перспективи пред страната ни в условия на криза. Въпросът е къде сме ние, къде бяхме и къде сме сега?, попита държавният глава.

Първанов припомни, че основният извод от миналогодишната дискусия е бил как в условията на криза да преструктурираме икономиката ни, така че да скъсим дистанцията между България и останалите страни в общността и как по-бързо да излезем от кризата.

По думите ми тази дистанцията не е скъсена, а напротив - тя се задълбочава и подчерта, че трябва да си отговорим на въпроса, защо е така

Президентът се обяви за финансова дисциплина и запазване на валутния борд, като остро разкритикула финансовата политика на кабинета "Борисов". Парите се изхарчиха, някой трябва да каже какъв е резултатът от това, призова държавният глава.

Струва ми се, че ние избрахме грешния път, посочи още Георги Първанов. Правителството продължава да не се справя с икономическата криза, допълни той. Според президента е необходимо преосмисляне на досега водената антикризисна политика.

Всички ние сме за това да има политическа стабилност, но не и за това да има силова имитация на политическа стабилност, каза още той. Държавният глава изтъкна, че всички разумни мерки и политики, които ще изведат страната напред, ще получат подкрепа.

Стратегия 2020 не може да бъде кабинетно дело, категоричен е президентът. Давам си сметка, че кризата изтласква напред проблемите на ежедневието и на пръв поглед за хората стратегията се вижда далечна в момент, когато загива българското образование, когато се задъхва образованието, коментира Първанов.

Президентът е категоричен, че бюджетът на страната трябва да дава далечни перспективи отвъд един мандат. Да сложим край на мандатното мислене в българската политика, призова държавният глава.

По думите му на нас ни е необходима стратегия за национално развитие. Според президента е необходимо нацията да се обедини около обща цел така, както в предходните години стратегически цели са били членството в НАТО и ЕС.

Ние сме забили поглед пред себе си и вървим стъпка по стъпка, категоричен бе Георги Първанов. Според него в публичното и медийно пространство се водят дискусии по дребни проблеми, а не по съществените теми за страната, като в дневния ред на обществото не е поставена темата за стратегия 2020.

Първанов смята още, че не може да се подготви стратегия за развитие на науката, образованието, заетостта, ако не се формулират ясно приоритетите в икономиката.

Според него от обслужваща, българската икономика трябва да се превърне във високо технологична.

Стратегия 2020 трябва да бъде надпартийна, смята държавният глава. Според него тя трябва да се приеме от НС, ако не с пълно мнозинство, то с широка подкрепа.

Българската стратегия според Първанов трябва да се превърне в настолен документ за няколко правителства напред.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 5148 |29.10.2010 И десни в проекта на Първанов . 6| 5904 |28.10.2010 Ангелов "чукна" среща на Първанов в Лисабон . 18| 6276 |28.10.2010 Сл. Трифонов: Нямам нищо общо с Първанов . 50| 8451 |27.10.2010 Първанов спасява Трактора чрез прокуратурата?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads