Реклама / Ads
9| 8417 |12.05.2021 НОВИНИ

Първи нови зам.-министри в министерствата - в здравното, културното и социалното

.
Вече са известни първите зам.-министри, които ще влязат в екипите на новите министри. Назначенията все още не са обявени официално от Министерския съвет - заместник-министрите по закон се назначават и освобождават от министър-председателя, но част от министерствата обновиха сайтовете си с новите имена. Очаква се в следващите дни да бъдат сменени и областните управители, които се назначават от Министерския съвет.
 

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров ще има трима заместници, които комбинират богат опит в системата и в политиката. От тях най-близо до пандемията е д-р Тома Томов, който е началник на COVID отделението в "Александровска", инфекционист, асистент в катедра по инфекциозни болести към МУ-София.


Общото между другите двама заместници е, че и двамата са колеги на Кацаров от 38-ото Народно събрание, където бяха депутати от ОДС. Д-р Александър Златанов ще бъде ценен с опита си като директор на две регионални здравни инспекции - в София-област и в Перник, както и на Центъра за спешна медицинска помощ в София. Д-р Димитър Петров пък беше и управител, и подуправител на НЗОК, откъдето почти неизменно си тръгва заради несъгласие с водената от министерството политика.


Кацаров обяви своя избор на страницата на Центъра за защита на правата в здравеопазването, чийто шеф е до влизането си в МЗ, тъй като сайтът на министерството все още е на вълна стария министър проф. Костадин Ангелов.


На сайта на социалното министерство също се появиха нови заместник-министри. В политическия кабинет на Гълъб Донев има едно име от стария екип - Лазар Лазаров, който рядко се разделя с този пост независимо кой е министър. Другите две имена са Иван Кръстев и Надя Клисурска. Надя Клисурска е сред най-активните критици на социалната политика на предишните управляващи. Беше депутат от БСП и в това си качество неведнъж е заемала позиция срещу решения на мнозинството, включително и защитавани от Лазаров.


Външният министър Светлан Стоев ще има двама заместници. Зам.-министър на външните работи ще бъде Калин Анастасов, който отговаряше във Външно за последните три гласувания в чужбина. До април Анастасов бе главен секретар на МВнР, а веднага след изборите стана посланик в Армения. Вторият зам.министър в МВнР ще бъде дългогодишният дипломат от кариерата Василий Такев, който последно бе ръководител на генералната дирекция “Двустранни отношения” в министерството.


Проф. Велислав Минеков също обяви своите заместници. С ресор сценични изкуства в екипа му влиза проф. Борислава Танева, изявен пианист, преподавател в музикалната академия и организатор на музикални събития. Проф. Танева е сестра на бившия министър на просветата Тодор Танев. Другият заместник ще бъде Весела Кондакова, изпълнителен директор на Българската музикална асоциация. Третият зам.-министър е историкът доц. Пламен Славов, депутат от БСП.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2933 |12.05.2021 Росица Матева и Цветозар Томов са новите говорители на ЦИК . 4| 3050 |12.05.2021 АЕЖ: Служебният кабинет да възстанови орязаните пари на БНР . 7| 4677 |12.05.2021 За добре дошъл: Първи сигнал до земеделския министър за политическия чадър над приближените на властта . 51| 6288 |12.05.2021 Николай Ненчев атакува Радев и новия служебен премиер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads