Реклама / Ads
4| 2784 |02.11.2022 НОВИНИ

За първи път в историята на САЩ: И в 50-те щата има кандидати за изборите от ЛГБТ+ общността

.
Източник: БГНЕС
За първи път в историята на САЩ лесбийки, гейове, бисексуални или транссексуални хора се кандидатират за междинни избори във всичките 50 американски щата, рекорд, който може да окаже голямо влияние върху политическия пейзаж в страната, коментира AFP.
 

Приблизително 678 членове на ЛГБТ+ общността участват в изборите на 8 ноември, по време на които американците ще подновят всички мандати в Камарата на представителите и една трета от тези в Сената. Освен това нови кандидати се търсят за цяла поредица от позиции на губернатори и местни служители.

 

Това е близо 20 процента увеличение спрямо последните избори, според анализ на LGBTQ Victory Fund, който помага за финансирането на кампаниите на представителите на общността. Около 90% от номинациите са от лагера на демократите.

 

През последните години законопроектите, насочени към ограничаване на правата на транссексуалните хора или ограничаване на преподаването на проблемите на хомосексуалността в училище, се умножиха в цялата страна.

 

През март губернаторът от Републиканската партия Рон ДеСантис, една от водещите фигури на американските консерватори, представен като кандидат на следващите президентски избори, подписа закон, който забранява преподаването на предмети, свързани със сексуалната ориентация или полова идентичност, в началното училище. Противоречивият текст е наречен от критиците си "Не казвай гей“.

 

Според Human Rights Campaign (HRC), най-голямата американска организация за застъпничество на ЛГБТ+, повече от 340 такива закона са въведени на местно ниво в цялата страна.

 

Много НПО се опасяват, че подобни законопроекти ще бъдат обсъдени в Конгреса на САЩ, ако републиканците поемат Камарата на представителите на междинните избори.

 

Хомофобите "искат да си стоим вкъщи и да мълчим, но атаките им имат обратен ефект и на свой ред насърчават нова вълна лидери на ЛГБТ+ да се кандидатират за избори“, казва Анис Паркър.

 

Тази консервативна офанзива също може скоро да бъде неутрализирана от нарастващия брой гласоподаватели от ЛГБТ+ общността. Според HRC, тези хората са един от най-бързо развиващите се избирателни блокове, които са настроени да "прекроят фундаментално изборния пейзаж в САЩ“.

 

Днес един на всеки 10 американски избиратели е представител на ЛГБТ+, но се очаква тази цифра да нарасне до един на всеки седем до 2030 г., отбелязва AFP.

"Моменти като тези може да допринесат за по-широка обществена и институционална промяна“, посочва Джулия Химберг, професор в Държавния университет на Аризона.

Експертът обаче предупреждава да не се правят генерални изводи от едно гласуване. "Системната промяна изисква време и воля. Така че е необходимо внимание", каза тя пред AFP.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 31565 |02.11.2022 ГЕРБ правят правителство с първия мандат? . 0| 2548 |02.11.2022 Училищните бомбоубежищата в Украйна са пълни с деца и преподаватели . 2| 2842 |02.11.2022 Нинова намекна, че Съдебна охрана чукнала на вратата й след срещата с Гешев. Прозря пореден опит за преврат . 4| 3078 |02.11.2022 Проф. Кантарджиев: До края на ноември очакваме първи случаи на опасен за новородени и възрастни вирус

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads