Реклама / Ads
4| 3289 |07.02.2024 НОВИНИ

На първо четене: Украинският парламент прие ключов законопроект за мобилизацията

.
Източник: БГНЕС
Украинският парламент гласува днес на първо четене законопроект, предвиждащ затягане на правилата за военна мобилизация, съобщи Ройтерс, като се позова на няколко народни представители,
 

Целта на законопроекта е да даде възможност на Киев да привлече повече хора за военните действия срещу Русия, докато войната скоро ще навлезе в третата си година, посочиха източниците.

 

„Това не е окончателното решение. Ще има второ четене и ще бъдат направени промени преди него", написа в социалната мрежа "Телеграм" депутатът Олексий Гончаренко.

 

На първо четене "За" гласуваха 243 народни представители, преобладаващата част от които са от партията на държавния глава Володимир Зеленски "Слуга на народа". В гласуването не участваха всички членове на партиите "Европейска солидарност" и "Баткивщина" ("Отечество")





Депутатът Ярослав Железняк каза, че законопроектът е приет без предложения от Комисията по национална сигурност, отбрана и разузнаване.

 

"Освен това ще се правят промени още 14 дни до 21 февруари и след това предстои второ четене. Тоест законът най-вероятно ще бъде приет окончателно през последната седмица на февруари, ще бъде подписан в началото на март и ще влезе в сила месец по-късно, тоест през април“, поясни той.

 

Новата версия на законопроекта, който беше гласуван днес, беше внесена в украинския парламент в края на януари, припомня УНИАН. Предишният вариант, който беше предложен за гласуване в края на декември 2023 г., беше оттеглен от правителството заради критики от депутатите и обществото.





В обновения законопроект се предвижда освобождаване от военна служба за хора с инвалидност от всяка група. Освен това се предлага наборната възраст да бъде намалена до 25 г. (сега е 27 г.), да се отмени срочната военна повинност и да сe въведе електронна служба за призоваване на наборниците.

 

Първият заместник-председател на парламента Олександър Корниенко отбеляза, че законопроектът е променен от първоначалната си версия, но в него остават няколко въпроси, които са дискусионни. Става въпрос за проблеми с така наречените електронни призовки по отношение на лица, които се грижат за хора с увреждания. Има дискусии и за военната служба на аспирантите, които учат на държавна или недържавна поръчка. Текстът предвижда те да подлежат на военна служба по време на мобилизация.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3317 |07.02.2024 Борел: Украйна ще получи над 1 млн. снаряда от ЕС до края на годината . 9| 4313 |07.02.2024 Тагарев кахърен: Кадрите са основен проблем, само 22% от местата в НВУ са били запълнени през 2023 . 1| 3324 |07.02.2024 Европейският парламент сне имунитета на Ева Кайли заради дело за измама . 4| 3351 |07.02.2024 Макрон: Атаката на Хамас срещу Израел на 7 октомври е най-голямото антисемитско масово убийство на нашия век

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads