Реклама / Ads
44| 7304 |07.10.2010 НОВИНИ

Паси: Във или извън ЕС Турция ще е новата велика сила

.
Соломон Паси
Независимо дали ще бъде в ЕС или извън Общността, Турция ще бъде новата велика сила на XXI век – ако е в ЕС по едни причини, ако е извън Съюза – по други.Това заяви бившият външен министър на България Соломон Паси на започналата днес в София международна конференция “Европа гледа на Изток”.
 

Срещата, която се организира от Форума за нова политика, оглавяван от Михаил Горбачов, и фондация „Славяни“ с председател Захари Захариев, събра в България изтъкнати общественици и бивши световни политици. Сред участниците във форума са бившият румънски президент Йон Илиеску, президентът /1997-2002/ Петър Стоянов, последният външен министър на Югославия Будимир Лончар, руският бизнесмен Александър Лебедев.

Балканите са наистина трудно място за управление – вероятно регион, в който на единица площ има най-много етноси, култури, религии. Това е труден регион, но виждам, че Балканите вече се превръщат в модел за поведение, който е приложим и в Европа, и извън нея, в бъдеще и в Кавказ и Централна Азия, посочи още Соломон Паси.

Евродепутатът от “Атака” Слави Бинев отбеляза на форума, че Балканите все още са „място, където най-добре се смее не този, който се смее последен, а този, който стреля пръв“. Според Бинев не е случайно, че точно с трите държави от ЕС – Гърция, Румъния и България, Общността има най-сериозни проблеми в момента и те не са икономически, а Европа има проблем с „менталния сблъсък“.

Бившият румънски президент Йон Илиеску посочи оставащите проблеми с инфраструктурата в региона. Трябва да се прилагат модернизиращи проекти като магистрали, железопътни линии, енергийни системи, построяване на летища, както и мерки за околната среда, посочи той. Големи инфраструктурни проекти трябва да се приложат към региона, за да може той да се развива и континентът да се обедини, посочи Илиеску.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 5614 |04.10.2010 Кр. Каракачанов: С думите на премиера за Турция олекваме като държава . 16| 5376 |04.10.2010 Борисов: Референдумът за Турция в ЕС не е актуален . 22| 4926 |04.10.2010 Доган не е посредник между България и Турция . 11| 5172 |26.09.2010 ДПС се жалва в Турция, иска помощ за мюфтийската криза

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads