Реклама / Ads
23| 5111 |28.10.2008 НОВИНИ

Пенсионерите ще чакат; увеличението на пенсиите им се отлага

.
БСП настоявала индексацията да се направи още от първи януари, но отлагането става заради мерките, необходими за преодоляване последствията от световната финансова криза за страната.
 

След тричасово заседание и липса на каквито и да е било изявления приключи заседанието на Политическия съвет на управляващата коалиция във връзка с приоритетите на Бюджет 2009.

Управляващата коалиция отложи за април увеличението на пенсиите с преизчислението им на база година трудов стаж, реши политическият съвет на тройната коалиция, който обсъди бюджета за следващата година.

От първи април пенсиите се увеличават с между 9 и 9,9 на сто, като коефициентът, който носи една година трудов стаж, нараства от 1 на 1,1. Това ще струва около 500 милиона лева. БСП настояваше индексацията да се направи още от първи януари, но отлагането става заради мерките, необходими за преодоляване последствията от световната финансова криза за страната. Пенсиите да се повишат 19,8 на сто от 1-ви юли, са одобрили ръководствата на трите партии.

Осигурителната тежест си остава в рамките на решението от Катарино, вноските да се разпределят в съотношение 8-10-12 за работник, работодатели и държава.

Заложен е ръст на заплатите в държавния сектор с 10 на сто за догодина. Повишаване на данъците няма да има.

35 лева стават детските надбавки според предложението на НДСВ.

Ако се появи критична ситуация в резултат на световната финансова криза с решение на правителството ще се отблокира един процент от резерва, което възлиза приблизително на 700 милиона лева. 

И тримата коалиционни партньори били убедени, че този бюджет трябва да бъде изключително разумен с оглед световната икономическа криза и негативните фактори, които не могат да не повлияят и на нашата икономика, обяви за Агенция “Фокус” зам.-председателят на НДСВ Марина Дикова. За завършването на реформата в средното образование щели да бъдат заделени 4,1% от бюджета, щели да се търсят и възможности за увеличаване на детските надбавки за децата до 18 години, като цифрата около, която те се обединили била 35 лв. Щяло да продължи финансирането на програмата Ин Витро, но сумата за нея предстои да бъде уточнена допълнително. По думите на Дикова ще се търси възможност за данъчни преференции за младите семейства, които изплащат ипотечни кредити. Било нормално да се предвиди отлив на чуждестранните инвестиции у нас заради световната финансова криза, което водело до известно притеснение за инвеститорите. От НДСВ предложили да се започнат процедурите по големите концесии –ищата и летищата, които не са отдадени на концесия. Предложено било и да се продадат дялове и акции на големи наши предприятия, ако за това се намерят стратегически инвеститори, които не се притесняват да инвестират сериозни суми в нашата икономика.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 9410 |08.08.2008 Приватизираха БМФ, 350 млн. лв. от сделката – за пенсионерите . 21| 5014 |01.08.2008 Сергей Станишев се загрижи и за самочувствието на пенсионерите . 7| 5021 |08.05.2008 М. Велчев: Пенсиите нагоре, заплатите с уговорки . 0| 4782 |13.06.2007 Жълтите упълномощиха министрите си да подкрепят 10-процентното увеличение на пенсиите от 1 юли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads