Реклама / Ads
0| 4773 |13.06.2007 НОВИНИ

Жълтите упълномощиха министрите си да подкрепят 10-процентното увеличение на пенсиите от 1 юли

.
Парламентарната група на НДСВ даде мандат на министрите си да подкрепят предложението за увеличение на пенсиите с 10% от 1 юли. „Ще поискаме обаче намаляване на осигурителните вноски с 3%”, уточни депутатката Лидия Шулева след заседанието на жълтата ПГ днес в зала „Запад” на Народното събрание.
 
Според нея аргумент за това условие е преизпълнението на държавния бюджет с 45,4% за първите четири месеца на годината, 1 260 000 000 лева е излишъкът до този момент. Освен това събираемостта на данък печалба е 72%, което се дължи на намаляването на корпоративния данък, обясни още Шулева. Тя смята също, че има и увеличение на постъпленията от данъка за физическите лица. Въпреки това жълтата народна представителка и бивш социален министър определи увеличението на пенсиите като "закон за 1,20 лева". Тя е на мнение, че решението е взето под уличен натиск. „Капацитетът на хората, които водиха социална политика в кабинета „Сакскобургготски”, значително надвишава капацитета на хората, които водят социална политика в кабинета „Станишев”, обяви пък депутатът от НДСВ Атанас Щерев в кулоарите на парламента. Според него от НДСВ предлагат решения, които са основани на логика. Той допълни, че в условията на демокрация управляващите непрекъснато трябва да поддържат диалог с обществеността чрез медиите, а "не да взимат сами някакви решения и оттам нататък - виждате, не се отчитат пред никого". Щерев е категоричен, че за политиката по доходите не е проведен такъв диалог. ”Ние очакваме Милен Велчев да си подаде оставката от ръководните постове на партията заради конгреса на НДСВ”, заяви зам.-председателят на жълтата група Борислав Великов, като по този начин препотвърди взетото от царските депутати решение още миналия петък. Според него документите от Третия извънреден конгрес на НДСВ не трябва да бъдат внасяни в съда за регистрация. Великов обаче уточни, че това решение трябва да бъде взето от лидера на партията Симеон Сакскобургготски. От своя страна Милен Велчев каза, че още не е взел решение дали да си подаде оставката. Той уточни, че това ще стане след като се консултира с лидера Симеон Сакскобургготски, което все още не било станало. „ФН”
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5088 |03.06.2007 Жълтите се ежат на конгреса срещу тройната коалиция, царят я подкрепя . 0| 5026 |03.06.2007 Жълтите остават в коалицията, но искат ремонт . 0| 5435 |01.04.2007 Министрите Румен Петков, Джевдет Чакъров и Даниел Вълчев подават оставки до седмица

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads