Реклама / Ads
0| 4633 |25.04.2022 НОВИНИ

“Первый канал” излъга, че Лондон заплашил Русия с ядрен удар

.
“Не им вярвайте. Тук ви лъжат”. Когато този надпис се появи в националния ефир на “Первый канал” - държавната телевизия на Русия, целият свят заговори за смелата журналистка Марина Овсянникова. Западът знаеше, че тя е права - медиите на Кремъл облъчват населението с опорките на Москва и продължават да наричат войната в Украйна “военна операция”. И Лондон даде пореден пример за това.
 

Великобритания планирала да нанесе едностранен ядрен удар върху Руската федерация, съобщиха в предаването “60 минути” на “Первый канал”. От “Даунинг стрийт% 10 обаче опровергаха твърденията и ги нарекоха “абсолютно безпочвени”. 

 

"Вчера този клоун (Борис Джонсън, бел.ред.) заплаши да нанесе ядрен удар срещу Русия, ако е необходимо, без да се консултира с НАТО", заяви водещата Олга Скабеева след показан видеозапис от посещението на Джонсън в Индия. 


От пресцентъра на британското правителство посочват обаче, че това е пореден пример за дезинформацията, разпространявана от Кремъл.


"Правителството на Обединеното кралство е напълно обединено със своите съюзници от НАТО в подкрепата на Украйна срещу незаконната инвазия на Русия“, се заключава в изявлението", цитирано от BBC. 


Освен Скабеева, цитатът е разпространен от Дмитрий Рогозин, ръководител на руската космическа агенция Роскосмос, който публикува това в своя профил в Twitter. Профилът му се радва на 800 хил. последователи. Предишният ден телевизионният водещ Владимир Соловьов, който се смята за "журналиста на Путин" публикува същата информация в своя канал в Telegram. 


Самият Соловьов попадна още веднъж в медийното пространство днес, след като от руската служба за сигурност съобщиха, че са опропастили опит за покушение срещу него. Заловени от ФСБ са двама "неонацисти", които имали поръки от украинската служба за сигурност да убият Соловьов. 


Обвинението в готвената от Лондон ядрена атака набра инерция и в прокремълските социални медийни канали и новинарски уебсайтове. В някои случаи твърдението идва с насрещно твърдение от няколко популярни руски канала в Telegram, че това е "фалшива новина“, насадена от Украйна, за да дискредитира Русия. Въпреки това, най-ранните споменавания на така наречената британска ядрена заплаха, които BBC установи, са разпространени с помощта на проруски канали в социалните медии.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3228 |05.02.2022 Сачева: Асен Василев излъга, че е изпратен нов План за възстановяване и устойчивост . 13| 8617 |19.10.2020 ”БОЕЦ” пред Фрог: МВР излъга, че са намерили взривни устройства в палатковите лагери на протеста . 18| 6429 |08.05.2020 Васил Божков: Борисов отново излъга, че ГЕРБ не е приело поправките в Закона за хазарта . 45| 12072 |31.07.2019 Асен Йорданов пред Фрог: Прокурор Станкова излъга, че съм контактувал с „Тад груп“, готвят се да обискират „Биволъ“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads