Реклама / Ads
11| 5864 |26.06.2008 НОВИНИ

Пет клана клатят лодката на БСП

.
Пет са основните кланове или лобита в БСП, които периодично сблъскват интересите си, особено икономическите, от което се пръква поредната порция скандали и интриги в общественото пространство.
 

Това твърдят червени депутати в кулоарите на парламента.

petkovv.jpg

Първият клан е оглавяван от ексвътрешния министър Румен Петков и е свързан с определени бизнессреди. В момента Петков обикаля страната, но не за да гради структури на бъдещата президнтска партия, както някои си мислят, а за да лобира за себе си, така че на соцконгреса през ноември да събере достатъчно гласове и да не изпадне от Висшия партиен съвет, обясняват запознати с апаратните игри в столетницата. „Румен не би искал да последва съдбата на цариста Пламен Панайотов", убедени са съпартийците му. Те уточняват, че Сергей Станишев лека-полека е успял да вземе цялата власт в партията, което не било никак добре за политическото бъдеще на Петков.

r_ovcharov.jpg

Вторият клан бил на Румен Овчаров и „държал" енергетиката, дето имало най-много пари. Овчаров обаче бил лоялен към Станишев, дори му удрял по една рамо, когато трябва и затова запазил поста си начело на софийската организация, а и получил председателския в бюджетната парламентарна комисия.

d_dubov.jpgТретият клан се оглавявал от Димитър Дъбов и представлявал банкерите. Те общо взето добре се ориентирали кой е силният на деня в партията, много добре знаели, че в когото са парите, в него е и властта и не създавали особени проблеми на лидера. Дори помагали, ако се наложи.

g_pirinski.jpg
 снимки Вяра Йовева

Четвъртият клан се представлявал от председателя на парламента Георги Пирински. Това било „еврейското лоби", твърдят познавачи на червената партийна кухня. Пирински бил сключил примирие със Станишев и дори го подкрепял. Осигурявал му и протекции пред международни еврейски организации, още повече, че майката на премиера е руска еврейка. Някои от привържениците на конспиративните теории смятат, че именно на еврейската протекция се дължи фактът, че Станишев е добре приет и в Брюксел, и в САЩ, и в Москва. Те смятат, че това е една от причините, която е раздразнила президента Първанов, за да даде първото си интервю в „Труд", а после да трябва да замазва гафа си с второто по БТВ.

nikolov-ivelin.jpgПетият клан се предвождал от Ивелин Николов и защитавал интересите на неправителствени организации. Доскорошният фаворит на Станишев обаче бил изпаднал в немилост, защото се опитал да „пробута по втория начин една организация на потребителите за един проект". Това ужасно ядосало премиера, категоричен е ляв депутат.

Тези кланове, твърдят запознати, периодично влизали в схватки заради пари и икономически интереси, идеологията и персоните отдавна не ги интересували. Затова разделението, което все още битува, на хора на Първанов и хора на Станишев вече било остаряло и невалидно. Всички в крайна сметка се присламчвали там, където са парите, а те в момента са при министър-председателя, в изпълнителната власт. Що се отнасяло да стария червен генералитет, той също винаги вземал страната на силния на деня, на „победителя". Е, случвало се от време на време да води лични битки с накой от клановете, но те не били толкова страшни за целостта на партията, стига да не се разпространяват неконтролируемо в общественото пространство.

Запознатите с нравите и механизмите в червената кухня твърдят още, че изненадващата медийна атака на президента Първанов била продиктувана и от страха му за политическото му бъдеще. Какво можел да прави един президент след втория си мандат, особено ако е още млад, в разцвета на силите си, на 54-55 години? Рано му е да пише мемоари, не може да се върне в Института по история на БАН, унизително е да става партиен водач като Петър Стоянов, евентуално може да основе фондация като Желю Желев и да ходи насам-натам по света на разни никому ненужни форуми. „Първанов със сигурност не иска да става млад пенсионер и интервютата му бяха зов към бившата му партия да не го забравя и да се погрижи за политическото му бъдеще", разсъждава по въпроса коалиционен партньор на БСП. Според него на конгреса на БСП през есента Станишев ще затвърди позициите си в партията, никой няма да прави резки движения преди парламентарните избори - точно обратното, всички ще се стегнат, за да мобилизират максимално електората. „Аз съм сигурен, че следващият премиер на България пак ще се казва Станишев, а Бойко Борисов ще оглави най-голямата опозиция", категоричен е депутатът от „Коалиция за България".

Frognews.bg 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4901 |26.06.2008 Наши евродепутати се борят по делото на Майкъл Шийлдс . 6| 4698 |26.06.2008 Токът скача с 14,9%, а парното с 12,9% . 17| 6018 |26.06.2008 Скинари млатят турци пред НДК . 9| 4761 |26.06.2008 Благините се разпределят по митниците, признават политици

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads