Реклама / Ads
1| 3390 |14.10.2019 НОВИНИ

Пет са вече жертвите на стрелбата в Чикаго

.
Източник: БГНЕС
Пета жертва на стрелбата в Чикаго, сред тях са и трима българи. Това съобщи консулът ни Иван Анчев. Българите - две жени и един мъж, са били простреляни докато са вечеряли.
 

67-годишен пенсиониран строителен работник влязъл в събота вечерта в апартамента на съседите си и застрелял четирима души, които вечеряли. Стрелецът отишъл и на горния етаж, където прострелял още една жена, която по-късно починала от раните си. Инцидентът е станал на Уест Ървин Парк Роуд в район, популярен сред българската общност. 

 

"Последната ни среща с полицията беше преди няколко часа, при нас вече е вечер, поради часовата разлика с България. Новината е, че се увеличиха жертвите от престрелката - за съжаление е починала петата жертва. Жена, която е била застреляна веднага след нашите сънародници, така че вече говорим за петима убити в рамките на това ужасно престъпление. Тя не е българка, но това не прави загубата по-малка. Непрекъснато следим ситуацията, в постоянен контакт сме с местните власти и постоянно докладваме в МВнР и на министър Захариева, която редовно информираме", каза Иван Анчев, консул в Чикаго, пред БНТ.

 

Засега не се знае със сигурност каква е била причината за стрелбата. Според началника на местната полиция Антъни Рико стрелецът е имал пререкания със съседите си в миналото и е бил известен с избухливия си нрав.

 

Ивайло и Цветанка, заживели в Чикаго след сватбата си преди около година. В техния апартамент живеели и майката на Ивайло – Искра, както и нейният партньор – американецът Дейвид. Майката е живеела в САЩ над 25 години, а около 40-годишният ѝ син - към 17. Снахата е пристигнала от България преди 2-3 години. 

 

От предишни бракове Ивайло има дъщеря, която също живее в града, а Цветанка има син, Дани. Той е в Чикаго. Цветанка работела в детска градина. Работодателите ѝ разказаха, че и те, и децата са я харесвали. Всички са разстроени и потресени от убийството. Започната е дарителска кампания от страна на българската общност в Чикаго, за да могат телата да бъдат транспортирани у нас, информира бТВ.

 

Според информацията е вероятно стрелецът да е използвал собственоръчно направен пистолет при нападението.

 

Консулът изясни, че не е имало конфликт между убитите българи и стрелеца. Между тях не е имало допирни точки, а синът на Цветанка обяснил, че 67-годишният поляк не обичал да говори много, но въпреки това българското семейство се познавало с него.

Според него жертвите са били симпатични, работещи и мили хора, които са се радвали на хубав живот в САЩ. По думите му Ивайло имал американско гражданство и е в страната от дълго време.

 

От консулството безспорно ще съдействат на близките на семейството. Анчев изтъкна, че ще се съобразят с желанието дали телата да бъдат кремирани или транспортирани до България.

 

Освен това дипломатът смята, че Чикаго има социален проблем от години. Според него през последното десетилетие има обезпокоителен ръст в убийствата, като само от началото на 2019 г. има над 400. Анчев подчерта, че значителна част от тях са заради враждуващи престъпни организации.

 

Консулът посочи, че за последните 10 година в районни затвори има по един българин на година, което в контраст на 100-хилядната общност в Чикаго, означава, че сънародниците ни живеят мирно и спокойно.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4105 |04.10.2019 Виртуалният измамник Спас Василев се споразумя за наказание, което вече е изтърпял . 4| 10037 |03.10.2019 Прокуратурата мълчи за проверката в ДНСК, а там вече назначават без конкурс . 2| 3597 |03.10.2019 Времето ще се влоши към привечер . 4| 3691 |02.10.2019 Любко Петрович вече не е треньор на ЦСКА

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads